Naslovna Politika Izbori 2022. Dejan Bulatović u Sikolu: Moramo da sačuvamo i osnažimo sela

Dejan Bulatović u Sikolu: Moramo da sačuvamo i osnažimo sela

730
0

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde posetio je danas selo Sikole u opštini Negotin gde je razgovarao sa meštanima o problemima koji ih tište.

Dejan Bulatović rekao je danas u Sikolu da je poljoprivreda u Srbiji na najnižim granama do sada, zemlja devastirana i zaparložena, a seljak obespravljen i ponižen. On je istakao da je gore od niskih subvencija i od svih problema u poljoprivredi to što nam sela ostaju pusta i dodao da država, nažalost, o tome ne brine.

“Sikole je selo čija škola ima samo šest  đaka i to je apsolutno poražavajuće zato što država ne ulaže u ovakva sela, a to je realno stanje u celoj Srbiji. Kada dođemo ovde vidimo poljoprivrednike sa traktorima starim 30 i više godina. Situacija će se promeniti onog trenutka kada vama poljoprivrednicima vratimo subvencije od 12.000 po hektaru, kada se ukinu akcize na gorivo, kada proizvođači koji potpišu ugovor sa državom imaju garantovane otkupne cene poljoprivrednih proizvoda u narednih pet godina. Za to vreme ćete moći da planirate proizvodnju i znati šta radite što je danas apsolutno nemoguće”, rekao je Bulatović.

On je dodao da program Stranke slobode i pravde, “Dan posle” podrazumeva i zabranu prodaje plodne zemlje stranim investitorima i oživljavanje sela, te da je i opstanak mladih na selu jedna od prioritetnih tačaka plana kojim ova stranka i koalicija čiji je nosilac liste Marinika Tepić, namerava da oživi poljoprivredu.

“Na ovako niskim cenama zarađuju mešetari, i zarađuju silosi, i država zarađuje, ali seljak ne dobije ništa. I odatle ćemo početi. Stop pljačkama poljoprivrednika, moramo da podignemo sela, mora da se ulaže u infrastrukturu, u škole, u domove zdravlja, u male seoske ambulante i to je ono što mora da se menja”, rekao je Bulatović.

Meštani Sikola su kao glavne probleme evidentirali pre svih loš položaj seljaka, niske poljoprivredne penzije, još niže subvencije za poljoprivredu, ali i sve starije poljoprivredne mašine, nemogućnost da se od rada živi.

„Imamo i problem odlaganja stajnjaka jer nema objekata gde bi se to radilo. Nije stvar u tome da te neko prijavi pa da platiš kaznu jer nisi odlagao stajnjak kako treba. Ne mogu ja da stavljam pampers životinjama i da posle trčim u prodavnicu i veštačko đubrivo plaćam kao suvim zlatom“, rekao je jedan od okupljenih.

Meštani Sikola istakli su i da im je veliki problem i što je cena zemlje obezvređena, a takse i naknade za prenos kupljenog zemljišta često veće od same cene prodaje te zemlje. Kažu i da im nedostaju češće posete lekara jer je stanovništvo sve starije, ali ih muči i to što mnoge ulice u selu nikada nisu asfaltirane, pa meštani do centra ili do grada moraju kroz blato.

“Ulice su nam neasfaltirane ili da kažem poluasfaltirane i to skoro sve. Asfaltiraju na primer 1/4 puta do glavne ulice, dokle se vidi, a ostatak ostane bez asfalta. I to je tako svuda”, kaže Danijel Nikolić.

Dejan Bulatović se osvrnuo i na malverzacije vezane za veštačko đubrivo koje se prodavalo kao NPK 16:16:16, ali u svom sastavu nije imao čak osam jedinica kalijuma, što je u početnoj fazi rasta biljke dovelo do ozbiljnih uništenja.

On je dodao da država tim povodom nije učinila ništa, ali je rekao i da je u ovom trenutku najvažnije za razvoj poljoprivrede jačanje infrastrukture, osnaživanje proizvodnje i prerađivačka industrija koja selu može i mora da vrati život.

„Nije suština da proizvedemo žito i da se to žito posle uvozi, suština je da dovedemo prerađivačke fabrike, da od toga što proizvedemo pravimo finalni proizvod, da od tog žita pravimo testa, da pravimo kolače, keksove, da kada berete šljive, od njih pravite pekmeze i razne neke specijalitete i to da se izvozi u inostranstvo, a ne da ono što skinemo sa njive, kao da ništa ne znamo. Znamo mi sve, ali ova vlast ništa ne zna i ova vlast radi samo za sebe, I to je suština, ili ćemo da biramo živit ili ćemo da biramo ovako kako je sad“, zaključio je potpredsednik Stranke slobode i pravde.