Naslovna Kultura Događaji Dečiji hor „Vivak-2015“ po treći put na Mokranjčevom festivalu

Dečiji hor „Vivak-2015“ po treći put na Mokranjčevom festivalu

582
0

Raznovrsnim programom, od Mokranjca do popularnih dečijih pesama, publici se u okviru programa Klasika u 11 predstavio dečiji hor „Vivak-2015“.

Premijerom na 50. festivalu u čast Stevanu Mokranjcu, dečiji hor „Vivak“ pod upravom Dragane  Marinović Simonović, najavio je početak misije čuvanja muzike  Mokranjca i afirmisanja horskog pevanja od najranijih školskih dana.

„Da smo na pravom putu, potvrdile su i reči ovogodišnjeg besednika na otvaranju festivala, balerine Aje Jung. Priču o Mokranjcu hor „Vivak“ pronosi svojim gostovanjima već  tri godine nastupima u Bugarskoj, Rumuniji, Austriji,“  kaže za NG portal dirigent dečijeg hora „Vivak-2015“, Dragana Marinović Simonović.

Među delima koja su se našla na na današnjem repetoaru su Mokranjčeva Peta, Šesta i Osma rukovet, kao i liturgijska kompozicija „Tebe pojem“.

Repetoar hora „Vivak“ u protekle tri godine, koliko hor i postoji, neprestano se menjao, nadograđivao.

Želja dirigenta je da dobro osmišljenim programom i probranim kompozicijama koje  izvode, ansambl stavi u red horova koji će biti čuvari Mokranjčevog muzičkog blaga.

„Posebno smo ponosi na kompoziciju „Ima jedna u Srbiji Krajina“ koja govori o prirodnim i kulturnim lepotama našeg kraja. Ona je postala već internacionalna jer se izvodi i u Rumuniji i u Bugarskoj“.

Nastup dečijeg hora  „Vivak – 2015“ pomogli su profesori Milja Videnović (klavir), Predrag Tasić (truba), Dušan Đorđević (harmonika), Valentina Dimitrijević (flauta), Vesna Garabantin (violončelo), Vladimir Vasiljević (klarinet), kao i učenici David Surdanović na trubi i Anita Dobrić na violini.

Nastup pred publikom na otvorenom doneo je mnogo uzbuđenja, ali i radosti koju nisu krili na mali izvođači, roditelji, ali ni dirigentica.

„Veoma sam uzbuđena ovim javnim nastupom. Velika je čast i zadovoljstvo da već treću godinu zaredom nastupamo na „Mokranjčevim danima“. Pred nama još jedan značajan nastup. Naime, 30. septembra naš hor će se predstaviti  na Danima hrišćanske kulture u Zaječaru.“