Naslovna Društvo Dečija nedelja: Svojim pitanjima deca Negotina pokazala društvenu odgovornost u susretu sa...

Dečija nedelja: Svojim pitanjima deca Negotina pokazala društvenu odgovornost u susretu sa predsednikom opštine

476
0

Tradicionalni prijem kod predsednika opštine u Dečijoj nedelji okupio đake osnovnih i srednjih škola, kao i mališane predškolske ustanove „Pčelica“.

Susret đaka i predsednika opštine Negotin Vladimira Veličkovića i člana Opštinskog veća zaduženog za obrazovanje Miodraga Stanojevića protekao je u druženju ali i razgovoru o ozbiljnim socijalnim temama.

Najmlađi Negotinci svojim pitanjima upućenim prvom čoveku našeg grada pokazali su zrelost  ali i brigu o sebi i društvenoj zajednici.

Pitanje pasa lutalica i njegovo rešavanje je i ove godine okupiralo njihovu pažnju. U rešavanju ovog problema, predsednik opštine, ukazao je na društvenu odgovornost svakog pojedinca u čuvanju kućnih ljubimaca, kao i potrebi čipovanja svakog psa.

Buduće srednjoškolce zanimalo je da li postoji plan kako da se zaustavi odlazak mladih i koliko pravi izbor smerova u srednjim školama može da pomogne. Rešenje je, kaže predsednik opštine, u pravovremenom anketiranju osnovaca o njihovom interesovanju, kada je buduće zanimanje i obrazovanje u pitanju i prilagođavanje škola učenicima, što trenutno nije slučaj.

Tema o kojoj se danas razgovaralo u susretu predsednika i dece je internatski smeštaj učenika srednjih škola, s obzirom da u Domu „Stanko Paunović“ on nije više moguć.

„Morali smo da Dom koji postoji u Poljoprivrednoj školi, a jeste imalo izvan grada, preimenujemo i damo mu namenu da bude dom za sve srednjoškolce u Negotinu. On pripada samo jednom ministarstvu i to prosvete. Problem kod zgrade u kojoj su bili smešteni srednjoškolci u gradu je taj što ona ne pripada ministarstvu prosvete, a koristila se u te svrhe. Jednostavno nisu mogla  dva ministarstva da plaćaju jednu zgradu, zakonski je bio problem. Ja jesam za to da u gradu postoji objekat koji je samo za đake srednjih škola, zato smo trenutno u fazi traženja rešenja za ovaj problem“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Miodrag Stanojević, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje podsetio je danas u susretu sa đacima da u Dečijoj nedelji obeležavamo i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima dece.

„To je dokument koji dozvoljava i omogućava da slobodno živite i imate svoja prava.Ja bih voleo da svaki dan bude dan deteta i da imate sva prava, da tražite, da razmišljate, zdravo odrastate. Kada kažem da zdravo razmišljate  da ste slobodni i da imate pravo na greške ali i na pitanja“, rekao je Stanojević.

„Mnogo toga može da se nauči od dece, oni prepoznaju neke stvari i kada postave pitanje onda shvatite da stanje postaje alarmantno. Pitanja su su bila na mestu. Mi smo ove godine obezbedili 194 milona dinara iz budžeta za obrazovanje, ja znam  da uvek može više, ali mi finasiramo između ostalog i takmičenja, prevoz učenika, stipendije, nagrade za najbolje učenike, užine za treće i svako naredno dete“, istakao je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.