Naslovna Događaji DEcentralizaciJAN u Negotinu i Zaječaru

DEcentralizaciJAN u Negotinu i Zaječaru

357
0

Stevan Stojanović Mokranjac važi za klasika srpske muzike i jednu od najistaknutijih ličnosti u Srbiji sa prelaza iz 19. u 20. vek. Pozitivan uticaj njegovog umetničkog stvaralaštva prisutan je do današnjih dana. Mokranjac je detinjstvo i školovanje proveo u rodnom Negotinu i u Zaječaru, u kojima danas dve obrazovne institucije sa ponosom nose njegovo ime.

Dizajn: Milan Nedeljković

Pijanista Dejan Ilijić održaće solističke koncerte u sali Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu, u četvrtak 6. oktobra, a sutradan u petak 7. oktobra i u Zaječaru u sali Muzičke škole “Stevan Mokranjac“. I jedan i drugi koncert počinju u 18 časova.

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a Ilijićev nastup jedan je iz niza koncerata koji se održavaju u devet gradova Srbije pod nazivom „DEcentralizaciJAN“.

Publike će imati priliku da čuje Ilijićevu autentičnu muzičku impresiju, a ulaznice za koncert se neće prodavati, međutim domaćin večeri poziva publiku da umesto kupovine karte pošalje poruku na humanitarni broj po slobodnom izboru. Broj mesta u publici je ograničen.

Dejan Ilijić je samostalno i kao lider sastava EYOT, nastupao u više od dvadeset pet zemalja sveta – Amerika, Rusija, Кina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka itd. Do sada je objavio šest solo albuma za srpsko i američko tržište.

O Ilijićevoj muzici pisali su mnogi, a za ovu najavu izdvajamo dvojicu doajena srpske džez scene koji su zapisali nadahnute impresije.

Gospodin Dragomir Milenković Joga, osnivač grupe Hazari kaže da je Dejan potpuno prepoznatljiv po načinu sviranja, da je svoj i originalan sa sadržajnim programom u kome preovladavaju asimetrični ritmovi Balkana i stilizovane melodijske igre deonica sa juga, a da je posebna karakteristika njegovog klavirskog izvođenja veoma izražena ekspresija, što daje izrazitu životnost, čime publiku magnetski uvlači u ono što radi.

„Кao što EYOT polako zauzima značajno mesto na evropskoj džez sceni, Dejan Ilijić pokazuje da mu je već mesto među najkreativnijim pijanistima u savremenom svetu, u društvu sa Tigranom, Volnijem, Jaronom Hermanom ili Bojanom Z“, zapisao je Vojislav Pantić, jedan od najpoznatijih muzičkih novinara, u Кulturnom dodatku Politike.

Dejan Ilijić je komponovao muziku za televiziju i dokumentarne filmove. U njegovoj muzici se ističu emotivnost i energija, koja je postala zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solističkog rada.

Nakon Aleksinca, Prokuplja, Šida i koncerta u Negotinu i Zeječaru, Dejan Ilijić nastupa u Raškoj, Gadžinom Hanu, Vršcu i u Кanjiži.

Na koncertnoj seriji „DEcentralizaciJAN“, pored ranijih kompozicija, Ilijić premijerno svira kompozicije sa svog najnovijeg albuma „DYAD III“ koji je objavljen 19. avgusta ove godine.