Naslovna Društvo Decenija Timočkog naučnog tornada

Decenija Timočkog naučnog tornada

572
0

Na inicijativu Mladih istraživača iz Bora i učenika borskih škola 2011. godine  organizovan je prvi Festival nauke. Negotin se ovom naučnom karavanu priključio dve godine kasnije a  organizator i domaćin od 2014. godine je Osnovna škola “Vuk Karadžić”.

Detalj sa Timočkog naučnog tornada održanog u Negotinu 2019.

Po ugledu na Festival nauke u Beogradu, Mladi istraživači iz Bora zajedno sa osnovcima i srednjoškolcima ondašnjih škola pre deset godina organizovali su prvi Festival nauke koji je za cilj imao ne samo promociju prirodnih nauka već i njihovu afirmaciju, a koje su u službi svakodnevnog života.

U organizaciju i promociju ovog značajnog festivala 2012. uključile su se škole iz Zaječara dok su se negotinske obrazovne institucije Festivalu nauke priključile godinu dana kasnije.

Već naredne, 2014. godine negotinska najstarija osnovna škola “Vuk Karadžić” preuzela je ulogu organizatora i domaćina ovog značajnog događaja koji na jednom mestu okuplja decu i mlade koji vole nauku i istraživanje.

Priznanje OŠ „Vuk Karadžić“ povodom decenije Timočkog naučnog tornada

“Mi smo 2019. godine proslavili pet godina organizacije Naučnog tornado u Negotinu. Te godine u promociji nauke učestvovalo je 500 učenika osnovnih i srednjih škola ne samo iz naše opštine već i drugih opština našeg okruga, kao i predstavnika kulturnih institucija Negotina. Svake godine smo imali učešće posebnih organizacija koje su dale pečat Festivalu i popularizaciji nauke. Pomoć nam je u organizaciji do sada uvek pružala lokalna samouprava i institucije. Ono što je važno, ova pandemija neće ništa da poremeti. Mi smo Naučni tornado ubacili u projekta “Kvalitetno obrazovanje za sve” i nadamo se da ćemo “uživo” ili onlajn realizovati aktivnosti u martu ili aprilu“, kaže Dejan Kojčinović, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

U Boru su juče povodom decenije postojanja Festivala nauke nagrađeni oni koji su u proteklim godinama pomogli da manifestacija živi, širi se i promoviše nauku. Među dobitnicima priznanja je i Osnovna škola “Vuk Karadžić” iz Negotina.