Naslovna Društvo Deca Negotina na prijemu kod predsednika opštine  

Deca Negotina na prijemu kod predsednika opštine  

1460
0

Tradicionalnim prijemom za učenike osnovnih, srednjih škola i mališane Predškolske ustanove “Pčelica” kod predsednika opštine zaokruženo ovogodišnje obelažavanje Dečije nedelje.

Dečija nedelja je i ove godine u opštini Negotin zaokružena druženjem predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola naše opštine sa predsednikom opštine i zaposlenima u lokalnoj samoupravi.

U razgovoru sa prvim čovekom opštine ,Vladimirom Veličkovićem, od učenika su se mogli čuti predlozi za rešavanje nekih od gorućih problema u samom gradu i opštini, ali su deca i tražila odgovore na pitanja kako bi njihov život i rad bio lakši a detinjstvo srećnije.

Učenici Osnovne škole „Vera Radosavljević“ su i ove godine, u susretu sa predsednikom opštine, razgovarali o bezbednosti saobraćaja i autobuskog stajališta gde đaci putnici čekaju svoj prevoz, a koje je izmešteno.

„U toku je konstruktivno rešenje sa prevoznicima. Problem je samo bio u tome što ta autobuska stajališta nisu postojala u prethodnom ugovoru prevoznika, pa su nekada vozili u interesu dece ali je kršen zakon jer tu nije bilo mogućnosti da tu bude stajalište. Zakonom je regulisano gde prevoznik sme a gde ne sme da stane kako bi putnici bili bezbedni. Mi ćemo regulisati i prolaz ka školi koji je u lošem stanju i potrebno ga je asfaltirati. Taj problem ćemo rešiti do kraja oktobra”, rekao je predsednik opštine.

Još jedan od evidentinih problema u mnogim seoskim školama, Štubiku, Plavni, Samarinovcu, Prahovu, Kobišnici ali i na ulicama samog grada su neobeležena mesta na kolovozu sa upozorenjem vozačima da se u blizini nalazi škola.

Jedno od takvih je i sam ulaz u grad i prilaz školi „Branko Radičević“ kao i prilaz Predškolskoj ustanovi „Pčelica“. Projekat saobraćajne inspekcije, po rečima predsednika opštine Negotin je u realizaciji i podrazumevaće ne samo obeležavanje, već i postavljanje usporivača brzine.

Učenici štubičke škole su za predsednika opštine Vladimira Veličkovića imali dva pitanja. Prvo se odnosilo na asfaltiranje drugog dela sportskih terena, zato što  je po rečima osmaka „ gaj“  uvek pun dece i leta su u Štubiku najlepša. Ovom prilikom učenici su uputili poziv prvom čoveku naše opštine da poseti njihovo selo. Drugo pitanje se odnosilo na povećanje dnevnica za učenike koji odlaze na takmičenja.

„Do naredne godine imaćete ceo taj sportski kompleks renoviran. Razmišljamo da rešimo i osvetljenje na samom sportskom terenu. Što se tiče dnevnica za đake koji odlaze na takmičenja one će biti povećane i ne samo one već i stipendije za osnovce, srednjoškolce i studente i ono neće malo i zaista je neophodno.“

Problem pasa lutalica je i ove godine bila glavna tema razgovora predsednika opštine i naših najmlađih sugrađana. Da li će i kada ovaj problem biti rešen pitali su učenici osnovne škole „Vuk Karadžić“.

„Pitanje je skroz na mestu. Mi smo u završnoj fazi izgradnje prihvatilišta. Sve smo obezbedili i radovi treba da krenu. Biće izgrađeni objekti u kojima će psi lutalice biti smešteni nakon hvatanja. Biće izgrađeno 120 kućica za pse. Nama je cilj da ih sklonimo sa ulica jer znamo da to smeta. Ono što mene brine je šta nakon toga. Sklonićemo 120 pasa,  ali znamo da će neki neodgovorni sugrađani svoje pse koje više ne žele da čuvaju pustiti na ulicu i to je veliki problem.“

Današnji susret učenika osnovnih i srednjih škola kao i mališana vrtića „Pčelica“ završen je zajedničkim fotografisanjem, obilaskom kabineta prvog čoveka opštine kome su učenici na poklon, po pravilima bontona, doneli i poklone.