Naslovna Društvo Davidu Surdanoviću prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Mita Topalović“

Davidu Surdanoviću prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Mita Topalović“

711
0

Na 11. Međunarodnom takmičenju mladih talenata „Mita Topalović“ u Pančevu Negotinac David Surdanović osvojio je prvu nagradu u kategoriji solo pevača.

David Surdanović i prof. Helena Gavroska; Foto: Privatna arhiva

David Surdanović, učenik prve godine Srednje muzičke škole “Kosta Manojlović” u Zemunu na odseku solo pevanja u klasi profesora Nenada Nenića, kao i druge godine Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu na odseku trube osvojio je I1 nagradu u kategoriji muških solo pevača na 11. Međunarodnom takmičenju mladih talenata „Mita Topalović“ u Pančevu.

Ovo takmičenje u čast Dimitrija Mite Topalovića, jednog od najvećih srpskih kompozitora 19. veka, profesora, pevača i pijaniste koji je iza sebe ostavio brojna vokalna i horska dela, organizuje već 11 godina Muzička škola „Jovan Bandur“ iz Pančeva za solo pevače i kamerne ansamble.

David se, uz klavirsku saradnju profesorke Helene Gavroske, predstavio delima Alesandra Skarlatija, Petra Iljiča Čajkovskog i Jakova Gotovca, s obzirom da su propozicije nalagale program satkan od dela starih majstora, epohe romantizma i kompozicije jednog slovenskog autora i za svoj nastup dobio fantastičnih 97,66 poena.

„Jako sam zadovoljan. Organizacija je divna, takmičenje je imalo mnogo dobrih i kvalitetnih kandidata što u kategoriji momaka, što u kategoriji devojaka. Drago mi je da sam imao prilike da posle duge pauze uzrokovane pandemijom ponovo stanem na scenu i radim svoj posao uživo i opet osetim taj scenski adrenalin”, prve su impresije Davida Surdanovića koji je u kategoriji solo pevača 2017. na ovom takmičenju osvojio drugu nagradu.

Mladi negotinski umetnik sa ove međunarodne smotre mladih talenata nosi upečatljive utiske, a imao je prilike da i 2019. nastupi u kategoriji kamernih ansambala i osvoji dve druge nagrade.