Naslovna Društvo Darko Adamov: Školski udžbenici i kvalitetom i cenom na grbači naroda

Darko Adamov: Školski udžbenici i kvalitetom i cenom na grbači naroda

1092
0

Zašto u Srbiji udžbenici moraju toliko da koštaju i mogu li da budu besplatni? Zašto knjige izdaju strani, a ne domaći izdavači? Pita li neko roditelje i učenike koje bi udžbenike koristili?


Besplatni udžbenici Fondacije “Alek Kavčić” otvorili su u Srbiji brojna pitanja, a kako kaže Darko Adamov, nastavnik istorije u tri osnovne škole u opštini Negotin i razredni starešina učenika osmog razreda OŠ “Hajduk Veljko” iz Štubika, čitava ova priča donela je i mnogo toga korisnog.

Na nastavnicima je, veli, on da iz nje izvuku pouku i zarad opšteg dobra probaju da svako u svom predmetu učini bar mali iskorak zbog kojeg će u najskorije vreme  neki od izdavača više neće biti monopolisti na tržištu i spustiti cene svojih udžbenika.

Da bi pokazao da je sve to moguće Adamov je kolegama ponudio izazovda zajedno održe javni čas. On bi predavao po domaćim, Zavodovim udžbenicima koji su jeftiniji, a oni po skupim Kletovim na primer.

„Smatram da je prosto priča vrlo jednostavna u suštini. Mi ne živimo u Švajcarskoj ili u Francuskoj pa da imamo ne znam kakav standard i da možemo da se rukovodimo samo kvalitetom. U tom smislu sam bio motivisan da eto ponudim neku vrstu izazova, ne radi nekog megdana nego da prosto da to utiče na razvoj nekog dijaloga da li sa ispodprosečnim udžbenicima koji su jeftiniji možemo da postignemo rezultate ukoliko je, naravno, nastavnik motivisan, aktivan, ukoliko se trudi, zrači tom nekom energijom i strašću koju đaci prepoznaju. Hteo sam da vidim da li postoji to ili mi samo treba da kažemo: „Država je kriva što je Zavod za udžbenike propao, krivi su ovi ili oni“. Da li mi nastavnici prosto možemo nešto da uradimo ili samo treba da gledamo ovako: „Ovo su najbolji udžbenici, đaci će iz njih imati najbolje  rezultate i to je kraj bez obzira na cenu“. Prosto ta jedna logika. Živimo u Srbiji, i smatram da je vrlo važno videti cenu udžbenika i na osnovu toga proceniti“, kaže Darko Adamov.

Mnogi od udžbenika mogu da se kupe od prethodne generacije i mnogi roditelji to i čine upola cene. Nažalost, to nije slučaj sa onim generacijama koje zbog izmena nastavnog plana i programa svake godine moraju da kupe nove knjige.

„Nažalost ja sam u Štubiku razredni starešina upravo te jedne generacije koja od petog razreda mora da kupi sve knjige. Imali smo roditeljski sastanak, komplet knjiga je nekih 15.000-16.000 dinara, ukoliko hoće lektiru i preko 17.000. Prosto slušao sam komentare nekih nastavnika iz Beograda i slično, oni kažu: „Ako roditelji imaju para za čips i koka-kolu svaki dan, imaju i za knjige. Jeste tako za jedan deo roditelja, ali postoji i druga priča, postoje ljudi koji će da otkinu i poslednju koru hleba da daju tom đaku, teško će da se žrtvuju i mi sad prosto da se pravimo da nije tako, ukoliko već postoji Zavod koji je spustio cenu za 35 odsto“, dodaje Adamov.

besplatnabiblioteka.com,Print Screen

Koliko je danas važno iz kakvih udžbenika deca uče i ko su njihovi izdavači pokazala je priča sa Fondacijom Alek Kavčić koja je ponudila besplatne udžbenike za đake od prvog do osmog razreda domaćeg izdavača što je izazvalo brojna reagovanja “Udžbeničkog  kartela” koji je Kavčića optužio da krši Zakon o udžbenicima, “potcenjuje njihovu i nastavničku stručnost”, na šta su iz Fondacije  odgovorili da “kartel zastrašuje prosvetne radnike, što je nedozvoljeni pritisak sa ciljem ostvarivanja enormnog profita preko grbače roditelja”.

 „Druga stvar je bila i inicijativa našeg cenjenog profesora Aleka Kavčića koji je krenuo sa pričom o besplatnim udžbenicima, odnosno sa finansiranjem dva dinara po stranici, koliko bi koštalo kopiranje. Ta inicijativa je naišla na žestok otpor „kartela“ i priča je dosta komplikovana. Mnogi autori su se pobunili ko će njima da plati autorske honorare za napisane udžbenike i tako dalje i sada je vrlo mali broj udžbenika ostao prisutan na njegovom sajtu koji mogu da se skinu u PDF, ali je ta inicijativa dosta toga prodrmala tako da sam oduševljen kad vidim čoveka kojiima energiju i želju da nešto malo prodrma, da nešto proba da uradi, a dal će uspeti ili ne to je druga priča. Ako svako od nas na neki svoj način malo doprinese mislim da možemo da uzbunimo javnost da sledeće godine, pa naredne i ovi bogati izdavači malo spuste cenu. Zašto Kletova knjiga mora da košta 900 dinara? Ako Zavod može za 550, pa možeš i ti. Nećeš imati profit toliko veliki, ali spustićeš cenu i imaćeš pristojnu zaradu. Nemojte da na grbači ovog naroda gledamo da se što više obogatimo. I druga stvar koja je po meni vrlo važna. Moramo da imamo samopoštovanje. Ne mogu da shvatim da moraju strani izdavači da dominiraju našim tržištem udžbenika. Zašto mora nemački, pa valjda smo sposobni makar knjige da napišemo. Ja razumem da nismo imali jaku automobilsku industriju, i ja vozim opela, a ne juga, i ja nekad idem u Lidl, ali barem za knjige gde smo sposobni i te kako da ih napišemo, imamo fantastične autore, dajte da tu radimo na jačanju našeg domaćeg izdavaštva koliko možemo, vremenom. Bez ljutnje, bez svađa i sukoba sa nastavnicima koji drugačije misle, prosto da razvijemo jedan dijalog i na taj način doprinesemo da se iz godine u godinu te cene spuste i da eto nešto uradimo“, ističe Darko Adamov.

Udžbenici od prvog do osmog razreda osnovne škole dostupni su za preuzimanje sa sajta besplatnabiblioteka.com Fondacije Alek Kavčić i sve su odobrene od strane Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.

Fondacija ističe da je za ove đačke knjige dozvoljena distribucija, umnožavanje ili bilo šta drugo što učitelji ili roditelji smatraju da im je potrebno. Nažalost, u većini slučajeva upravo ova činjenica da su besplatni nije bila presudna pri izboru kompleta knjiga.

“Dosta mojih kolega je to uradilo. Baš sam jutros pričao sa kolegom koji kaže da je prešao na zavodov udžbenike, da neke tekstove nisu ubacili, da će imati malo više da radi, ali da je učinio roditeljima i uštedeo im nekoliko stotina dinara za taj udžbenik. Za neke predmete, međutim, postoji problem što Zavod je godinama uništavan i zapušten, za matematiku naš nacionalni izdavač nema udžbenik za osmi razred što je skandalozno, za engleski je udžbenik kažu suviše težak i neprilagođen. Možda još neki nastavnici imaju opravdanje, ali smatram da svojim sugestijama možemo svi da utičemo da se ti udžbenici narednih godina poboljšaju.  Ja mogu da govorim za udžbenik iz istorije koga je za Zavod pisao naš eminentni istoričar Kosta Nikolić. Ispunjava sve standarde, za razliku od Kletovog koji je imao u ovom izdanju za osmi razred katastrofalne  promašaje gde su Drugi svetski rat u Jugoslaviji i građanske sukobe koji su bili prisutni napisali na jednom kafansko-navijačkom nivou, ali su nakon mog reagovanja to izbacili. Ono što je važno reći da danas kad je sve prisutno na internetu, kad imate jutjub, fotokopir mašinu u svakom razredu, gde sve možete da predstavite đacima na sve moguće načine da ih motivišete, onda je pitanje i koliko je tu udžbenik važan i presudan”, dodaje Adamov.