Naslovna Kultura Danilu Petroviću specijalno priznanje “Vrmdža festa” za film “Negotinske pivnice”

Danilu Petroviću specijalno priznanje “Vrmdža festa” za film “Negotinske pivnice”

437
0

Film „Negotinske pivnice“ Danila Petrovića u produkciji negotinskog Ekološkog udruženja „Badem“ osvojio je na šestom Internacionalnom festivalu turističko-ekološko dokumentarnog filma ”Vrmdža Fest 2022” specijalno priznanje.

Na šestom Festivalu turističkog, dokumentarnog i ekološkog filma, održanom u Vrmdži kod Sokobanje, nagrađeni su najbolji autori turističkog, ekološkog i kategoriji etno kulture života na selu, kao i najbolja ostvarenja u filmskoj i televizijskoj produkciji.

Od 70 filmova koliko ih je stiglo za šesto izdanje “Vrmdža festa” selektor Velimir Stojanović odabrao je 29 za žiriranje, a stručni žiri u sastavu: Dejan Dabić, predsednik, Jelena Stojanović  i Slaviša Krstić, članovi uručio je nagrade najboljima.

Film “Negotinske pivnice” u produkciji Ekološkog udruženja “Badem” iz Negotina, urađen uz finansijsku podršku Opštine Negotin i Fondacije Eliksir uručena je specijalna nagrada za očuvanje prirodnih lepota Srbije.

“Priroda je ono što me najviše oduševljava, taj spoj prirode i graditeljstva koji gradi funkcionalnu i estetsku celinu. Prelepe su nam pivnice i moramo stvarno da ih očuvamo. Moj apel je na celu našu društvenu zajednicu da se što pre nešto uradi dok su pivnice još u nekom dobrom stanju da to stvarno bude jedno kulturno nasleđe za naša pokoljenja”, kaže Danilo Petrović, koji je i minule dve godine na ovom festivalu osvajao specijalna priznanja za promociju prirodnih lepota Srbije sa filmom “Kapija za molitvu” i za promociju života na selu sa filmom “Zvuci Mokranjskih stena”.

Gran pri “Vrmdža festa 2022” , “Latin grad”, ravnopravno su dobili Predrag Todorović  za film „Krošnja“ u produkciji TV centar Svilajnac i Dragoslav Gogić za film “ Između pokreta i sporta” u produkciji Radio televizije Srbije.

“Selo Vrmdža u opštini Sokobanja postalo je poslednjih godina prava turistička atrakcija koju poseti više hiljada ljubitelja prirode. Veliki doprinos u očuvanju kulturnog indetiteta, oživljavanju i razvoju sela Vrmdža ima i jedinstvena kulturna manifestacija “Vrmdža fest” što može da bude kao primer modela za razvoj sela u Srbiji. U našoj zemlji gotovo i da nema ovakvih manifestacija na kojim bi se prezentovali ekološki i turistički dokumentarni filmovi, jer filmovi ovog sadržaja imaju edukativnu, a isto tako i zabavnu funkciju”,  kaže Slaviša Krstić iz Lokalne akcione grupe Rtanj koja i organizuje ovaj festival.