Naslovna Društvo Danilo Petrović ponovo nagrađen na “Vrmdža festu”

Danilo Petrović ponovo nagrađen na “Vrmdža festu”

933
0

Na petom Internacionalnom festivalu turističko-ekološkog dokumentarnog filma “Vrmdža fest 2021”, na kojem je učestvovalo blizu 80 ostvarenja, nagrađen je i film “Zvuci Mokranjskih stena” autora Danila Petrovića.

Festivalski žiri predvođen Dejanom Dabićem, filmskim kritičarem i urednikom filmskog programa Niškog kulturnog centra, jednim od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i umetničkim direktorom Martovskog festivala, doneo je odluku da nagradi film iz produkcije negotinskog Ekološkog udruženja “Badem”, Specijalnim priznanjem za promociju života na selu.

Nagradu je u ime ekipe filma primio Vule Marković; Foto: Bojan Balanesković

Ovaj dokumentarni film Danila Petrovića, predsednika udruženja “Badem”, profesora biologije i magistra zaštite životne sredine, promovisan je u Negotinu krajem 2019. godine.  Autor i ekipa koja ga prati po drugi put su nagrađeni na „Vrmdža festu”.

“Prošle godine na istom festivalu film “Kapija za molitvu” dobio je Specijalno priznanje za prikazivanje prirodnih lepota Srbije. Film za koji smo ovoga puta dobili nagradu prikazuje život meštana Mokranja u nekim prošlim vremenima jer centralna tema su stare kuće. U filmu je povezana priroda sa graditeljstvom i crkvenim objektom, ali i festivalom “Mokranjčevi dani”, kaže autor filma.

Pored Danila Petrovića, koji aktivno učestvuje u snimanju, deo materijala kamerom su zabeležili Radomir Milošević i dronom Ivan Aleksandrović, dok montažu potpisuje Vule Marković.