Naslovna Krajinske vinjete Danijela Marković: Muzika je zadovoljstvo i hrana za moj rad i dušu

Danijela Marković: Muzika je zadovoljstvo i hrana za moj rad i dušu

983
1

Etno grupa “Marinika” u susret deceniji postojanja i rada priprema veliki koncert.

Etno grupa “Marinika”, sadašnja postava, fotografija: Foto studio Forma

Osvajanje prve nagrade na ovogodišnjem Vokalno etno festivalu mladih u Negotinu i druge nagrade na Saboru “Belo lenče u Vranju, najava su obeležavanja godišnjice postojanja Etno grupe “Marinika” i kruna uspešnog decenijskog rada osnivača i rukovodioca ovog ansambla Danijele Marković.

„Sabor „Belo lenče“ u Vranju nam je ove godine doneo drugu nagradu, a pre tri godine “Marinika” se sa ovog sabora vratila sa prvom nagradom. U proteklih deset godina zaista je mnogo festivala, takmičenja, nastupa koji su nam doneli i međunarodne nagrade. “Marinika” je putovala u Ohrid, Kiten (Bugarska), Prag, Beč. Gostovale smo u mnogim gradovima Srbije i sem nagrada sa svih tih putovanja se vraćale sa lepim  uspomenama i novim  iskustvom“, ovako počinjemo priču sa Danijelom Marković.

“Marinika” na Balkan folk festu u Bugarskoj; foto: privatna arhiva

Idejni tvorac ove vokalne grupe, Danijela Marković, već mesecima sa članicama svoje etno grupe priprema veliki koncert, kojim će u decembru obeležiti veliki jubilej – deset godina rada i postojanja.

„Pripremiti takav koncert nije mala stvar. Repertoar već imam u glavi, ali ćemo iznenađenja sačuvati za sam koncert. Nadam se da će doći veliki broj članica grupe. Neke devojke se ne bave aktivno pevanjem, ali kada god smo bile u mogućnosti da se okupimo, sve su znale svoje pesme, kao iz rukava”.

“Marinika” na Vokalnom etno festivalu mladih, 2017. (www.ngportal.rs)

U proteklih deset godina “Marinika” je okupila veliki broj srednjoškolki, koje su svoje pevačko znanje sticale i nadograđivale u ovoj etno grupi.

„Preko 40 devojaka za deset godina je prošlo kroz “Mariniku”. Ja već imam dve koleginice, Milenu Živković i Magdalenu Antić. One su završile studije muzike. Ali tu su i devojke koje su sada na studijama muzike. Sve su se mnogo trudile, ali i odricale kako bi svaki naš nastup bio na visokom nivou. Neke članice su sada već i mame, pa “Marinika” ima i svoje naslednike”, ponosno ističe Danijela Marković i naglašava da one ne čuvaju samo pesme od zaborava, već i nošnju koja svakom nastupu daje poseban vizuleni pečat.

“Marinika” – čuvar tradicije; fotografija: Foto studio Forma

„Marinika nije samo čuvar muzike, već i nošnje. To je neodvojivo. Iako je naš program zaista raznolik, mi nosimo muziku našeg kraja, pa je i nošnja nešto što sa ponosom devojke nose. Trudimo se da nošnja bude  zaista autentična, iz ormana našim baka. Kada sam pre 10 godina pokrenula priču o “Mariniki” cilj je bio da na mlade prenesem deo ljubavi, koju posedujem za našu tradiciju. Da mlade generacije stasaju učeći sa izvorišta muzike. Meni je to pravo zadovoljstvo i hrana za moj rad i moju dušu”, kaže za NG portal Danijela Marković.

1 KOMENTAR

  1. Marinika je izvrsna vokalna grupa koja pod rukovodstvom priljezne Danijele Markovic,neguje probran etno repertoar vlaske muzike.Sve cestitke,i samo napred

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.