Naslovna Krajinske vinjete Danijela Marković: Muzika je zadovoljstvo i hrana za moj rad i dušu

Danijela Marković: Muzika je zadovoljstvo i hrana za moj rad i dušu

1234
0

Etno grupa “Marinika” u susret deceniji postojanja i rada priprema veliki koncert.

Etno grupa „Marinika“, sadašnja postava, fotografija: Foto studio Forma

Osvajanje prve nagrade na ovogodišnjem Vokalno etno festivalu mladih u Negotinu i druge nagrade na Saboru “Belo lenče u Vranju, najava su obeležavanja godišnjice postojanja Etno grupe “Marinika” i kruna uspešnog decenijskog rada osnivača i rukovodioca ovog ansambla Danijele Marković.

„Sabor „Belo lenče“ u Vranju nam je ove godine doneo drugu nagradu, a pre tri godine “Marinika” se sa ovog sabora vratila sa prvom nagradom. U proteklih deset godina zaista je mnogo festivala, takmičenja, nastupa koji su nam doneli i međunarodne nagrade. “Marinika” je putovala u Ohrid, Kiten (Bugarska), Prag, Beč. Gostovale smo u mnogim gradovima Srbije i sem nagrada sa svih tih putovanja se vraćale sa lepim  uspomenama i novim  iskustvom“, ovako počinjemo priču sa Danijelom Marković.

„Marinika“ na Balkan folk festu u Bugarskoj; foto: privatna arhiva

Idejni tvorac ove vokalne grupe, Danijela Marković, već mesecima sa članicama svoje etno grupe priprema veliki koncert, kojim će u decembru obeležiti veliki jubilej – deset godina rada i postojanja.

„Pripremiti takav koncert nije mala stvar. Repertoar već imam u glavi, ali ćemo iznenađenja sačuvati za sam koncert. Nadam se da će doći veliki broj članica grupe. Neke devojke se ne bave aktivno pevanjem, ali kada god smo bile u mogućnosti da se okupimo, sve su znale svoje pesme, kao iz rukava”.

„Marinika“ na Vokalnom etno festivalu mladih, 2017. (www.ngportal.rs)

U proteklih deset godina “Marinika” je okupila veliki broj srednjoškolki, koje su svoje pevačko znanje sticale i nadograđivale u ovoj etno grupi.

„Preko 40 devojaka za deset godina je prošlo kroz “Mariniku”. Ja već imam dve koleginice, Milenu Živković i Magdalenu Antić. One su završile studije muzike. Ali tu su i devojke koje su sada na studijama muzike. Sve su se mnogo trudile, ali i odricale kako bi svaki naš nastup bio na visokom nivou. Neke članice su sada već i mame, pa “Marinika” ima i svoje naslednike”, ponosno ističe Danijela Marković i naglašava da one ne čuvaju samo pesme od zaborava, već i nošnju koja svakom nastupu daje poseban vizuleni pečat.

„Marinika“ – čuvar tradicije; fotografija: Foto studio Forma

„Marinika nije samo čuvar muzike, već i nošnje. To je neodvojivo. Iako je naš program zaista raznolik, mi nosimo muziku našeg kraja, pa je i nošnja nešto što sa ponosom devojke nose. Trudimo se da nošnja bude  zaista autentična, iz ormana našim baka. Kada sam pre 10 godina pokrenula priču o “Mariniki” cilj je bio da na mlade prenesem deo ljubavi, koju posedujem za našu tradiciju. Da mlade generacije stasaju učeći sa izvorišta muzike. Meni je to pravo zadovoljstvo i hrana za moj rad i moju dušu”, kaže za NG portal Danijela Marković.