Naslovna Događaji “Dani Vaskršnjeg saborovanja” počinju na Lazarevu subotu

“Dani Vaskršnjeg saborovanja” počinju na Lazarevu subotu

912
0

U susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, Crkvena opština Negotin organizuje četvorodnevnu manifestaciju “Dani Vaskršnjeg saborovanja” koja će započeti na Lazarevu subotu Vaskršnjim bazarom i prigodnim umetničkim programom koji pripremaju najmlađi.

Najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs ove godine biće obeležen kroz četvorodnevne aktivnosti i okupiti decu iz cele naše opštiine, nastavnike, roditelje, likovne umetnike.

Manifestacija “Dani Vaskršnjeg saborovanja” otpočeće u subotu 27. aprila na praznik Lazareva subota. U centru grada pred hramom Svete Trojice dečije rukotvorine biće izložene na Vaskršnjem bazaru, koji počinje u 16 sati i imaće humanitarni karakter. Donacijom će Negotinci pomoći Dečijem odeljenju Zdravstvenog centra u Negotinu.

Prigodan program učenici i veroučitelji pripremili su za 18 sati i u njemu učestvuju deca iz gradskih i osnovnih škola iz Prahova, Radujevca, Kobišnice, Urovice, Štubika i Dušanovca, kao i iz Predškolske ustanove “Pčelica”.

Sutradan, 28. aprila, u nedelju, na praznik Cveti u 17 časova u porti saborne crkve Svete Trojice biće služena Sveta Tajna Jeloossvećenja.

“Ovom činu prethodiće doček moštiju sa kivotima Svetog Nektarija Eginskog i Svetog Velikomučenika Pantelejmona. Kako biste se pripremili za ovu Svetu Tajnu koja se vrši za isceljenje duše i tela, potrebno je doći pola sata ranije kod crkve, sa sobom poneti ulje, brašno i spisak imena za one za koje će se molitva vršiti“, kaže protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski.

Na sam dan Vaskrsa u nedelju 5. maja u porti hrama Rođenja Presvete Bogorodice, nakon liturgije, biće održana Vaskršnja tucijada.

Manifestacija “Dani Vaskršnjeg saborovanja” biće zaokružena u subotu 11. maja Humanitarnom aukcijom vaskršnjih jaja. Dela likovnih umetnika opštine Negotin, biće prodavana na aukciji koja je zakazana za 18 sati u Todorčetovom konaku.