Naslovna Društvo Dani Vaskršnjeg saborovanja: 16 škola na bazaru; Vernici dočekali mošti svetitelja

Dani Vaskršnjeg saborovanja: 16 škola na bazaru; Vernici dočekali mošti svetitelja

555
0

Prvi Vaskršnji bazar koji je imao humanitarnu misiju, prikupljanje donacija za pomoć Dečijem odeljenju negotinskog Zdravstvenog centra, okupio je decu, veroučitelje, nastavnike i roditelje u okviru manifestacije “Dani Vaskršnjeg saborovanja”.

Odavno porta Crkve Svete Trojice u Negotinu nije bila ispunjena dečijom grajom kao što je to bilo na praznik Lazareva subota. Pred hramom su se smenjivali mališani iz devet osnovnih škola naše opštine: “Vera Radosavljević”, “Branko Radičević”, “Vuk Karadžić”, “Stevan Mokranjac” iz Kobišnice, “Pavle Ilić Veljko” iz Prahova sa područnim odeljenjem u Radujevcu, Dušanovca, “Hajduk Veljko” iz Štubika, “Branislav Nušić” iz Urovice.

Svojim nastupom su Negotince razgalili mališani Predškolske ustanove “Pčelica”, ali i horisti Dečijeg hora pri hramu Svete Trojice, kojim rukovodi Magdalena Antić.

Bio je to praznik dečije radosti u kome su naši najmlađi pokazali koliko su talentovani ali i željni da ga pokažu i pritom čine dobro delo. Crkvena opština Negotin je ove godine prvi put organizovala Vaskršnji bazar dečijih radova sa željom da se prikupe novčana sredstva za pomoć Dečijem odeljenju negotinskog Zdravstvenog centra.

“Drago mi je da smo se danas na praznik pred Vaskrs okupili u ovolikom broju da jedni drugima pomognemo.  Hvala vam što svojim prilozima pomažete Dečijem odeljenju u Negotinu. Hvala svoj deci, veroučiteljima i nastavnicima, crkvenom odboru koji su pomogli da organizujemo Vaskršnji bazar i ovaj predivni program i verujem da će on živeti u godinama koje dolaze,  rekao je Marjan Kerčulj, protonamesnik, arhijerejski namesnik negotinski i starešina hrama Svete Trojice.

Foto: Ivan Karalić

Na pravom šarenom bazaru tezge su ukrasili i ispunili svojim radovima učenici 14 osnovnih i srednjih škola, mališani Predškolske ustanove “Pčelica”, Škole mentalne aritmetike “Malac Genijalac” kao i “Mašine radionice”.  Najmlađima su se na bazaru pridužile i žene iz Udruženja” Mustre” svojim radovima.

Zahvaljujući donacijama roditelja prikupljeno je 173.000 dinara a humanitarnoj misiji pomoći Dečijem odeljenju pridružio se bračni par, Mira i Zoran Gušić iz Beograda koji su poklonili 100.000 dinara.

“Hvala vam što ste danas prikupli sredstva za naše odeljenje. Mi ćemo se potruditi da ga učinimo prijatnijim mestom za boravak kada vam bude trebala naša pomoć”, rekla je dr Nevena Đorđević, načelnica Dečijeg odeljenja negotinskog Zdravstvenog centra.

Vaskršnji bazar deo je četvorodnevne manifestacije “Dani Vaskršnjeg saborovanja” koje Crkvena opština Negotin organizuje.

Tako su već danas u porti hrama Svete Trojice u prisustvu velikog broja vernika dočekane mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svetog Pantelejmona uz čin Svete tajne jeloosvećenja.