Naslovna Kultura Događaji “Dani Gergine” u Negotinu

“Dani Gergine” u Negotinu

210
0

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ desetogodišnjicu istoimenog internacionalnog Festivala vlaške muzike, jednog od najvećih u istočnoj Srbiji, obeležiće i “Danima Gergine”, koji počinju danas u Negotinu.

Sa željom da od zaborava sačuva kulturu, ali i nacionalni identitet Vlaha, Udruženje “Gergina” poslednjih godina, u okviru svoje bogate izdavačke i muzičke delatnosti, objavljuje i prezentuje najlepše bisere vlaškog melosa, ali i podstiče savremeno stvaralaštvo na vlaškom govoru.

Tako će u okviru “Dana Gergine” večeras od 19 časova u jednoj od galerija Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu, publici biti predstavljen kompakt disk sa najlepšim vlaškim duetima “Kîntjećilji Vlahilor kîntatje în duoj” i DVD izdanje „Lepote Krajine i Homolja“ (Frumušaca djin Krajna ši Uomolj).

Negotinci će biti u prilici da pogledaju i film “Voda kao graditelj“ , autora Danila Petrovića, negotinskog ekologa i profesora biologije u penziji. Film je, inače, izabran u konkurenciji od 1530 ostvarenja iz 103 države i prikazan u zvaničnoj selekciji filmskog programa kratkog i srednjeg metra prošlogodišnjeg osmog po redu Međunarodnog festivala zelene kulture “Green Fest” u Beogradu.

“Dani Gergine” biće nastavljeni u  četvrtak, 5.aprila, promocijom vlaško-srpsko-nemačkog priručnika “Da se razumemo – Să nje încâljedjem-Lass uns verstehen”, autorskog projekta dr Siniše Čelojevića, Elizabete Dajić i Snežane Čelojević.

Ovaj program, koji će svojim nastupom obogatiti i učenici “Negotinske gimnazije” najavljen je za 19 časova u Galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.