Naslovna Događaji “Dani Gergine” u Negotinu

“Dani Gergine” u Negotinu

227
0

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ desetogodišnjicu istoimenog internacionalnog Festivala vlaške muzike, jednog od najvećih u istočnoj Srbiji, obeležiće i “Danima Gergine”, koji počinju danas u Negotinu.

Sa željom da od zaborava sačuva kulturu, ali i nacionalni identitet Vlaha, Udruženje “Gergina” poslednjih godina, u okviru svoje bogate izdavačke i muzičke delatnosti, objavljuje i prezentuje najlepše bisere vlaškog melosa, ali i podstiče savremeno stvaralaštvo na vlaškom govoru.

Tako će u okviru “Dana Gergine” večeras od 19 časova u jednoj od galerija Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu, publici biti predstavljen kompakt disk sa najlepšim vlaškim duetima “Kîntjećilji Vlahilor kîntatje în duoj” i DVD izdanje „Lepote Krajine i Homolja“ (Frumušaca djin Krajna ši Uomolj).

Negotinci će biti u prilici da pogledaju i film “Voda kao graditelj“ , autora Danila Petrovića, negotinskog ekologa i profesora biologije u penziji. Film je, inače, izabran u konkurenciji od 1530 ostvarenja iz 103 države i prikazan u zvaničnoj selekciji filmskog programa kratkog i srednjeg metra prošlogodišnjeg osmog po redu Međunarodnog festivala zelene kulture “Green Fest” u Beogradu.

“Dani Gergine” biće nastavljeni u  četvrtak, 5.aprila, promocijom vlaško-srpsko-nemačkog priručnika “Da se razumemo – Să nje încâljedjem-Lass uns verstehen”, autorskog projekta dr Siniše Čelojevića, Elizabete Dajić i Snežane Čelojević.

Ovaj program, koji će svojim nastupom obogatiti i učenici “Negotinske gimnazije” najavljen je za 19 časova u Galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”.