Naslovna Društvo “Dani Gergine”: Promovisan CD “Vlaška kola iz Dušanovca“

“Dani Gergine”: Promovisan CD “Vlaška kola iz Dušanovca“

553
0

Program šestih “Dana Gergine” nastavljen je sinoć u Dušanovcu, u Klubu lovaca i ribolovaca, promocijom kompakt diska “Uorilji đi la Džanova  – Vlaška kola iz Dušanovca  – Vlach folk dances from Dušanovac”.

Foto: Bojan Petrović

Novi kompakt disk u izdanju “Gergina Records“ sa tradicionalnom muzikom Dušanovca predstavljen je u prostorijama Kluba lovaca i ribolovaca ovog sela, uz prigodna pojašnjenja o nastavku ovog muzičkog zapisa, brojne zanimljive istorijske činjenice, ali i, kako i red nalaže, muzikom koja je čitav ovaj događaj i ilustrovala na pravi način.

“Ovo je četvrti CD iz serije “Vlaška kola”, kojim želimo da trajno sačuvamo izvorna vlaška kola naše opštine, da sačuvamo to naše kulturno bogatstvo. Nekada su se ta kola igrala na veseljima i sa njima je nastupalo lokalno kulturno umetničko društvo, a sada kako sve manje omladine ima u selu, postoji opasnost da ta kola odu u zaborav”, kaže za NG Portal, Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina”.

Promocija je održana u Klubu lovaca i ribolovaca u Dušanovcu; Foto: Bojan Petrović

Kompakt disk “Uorilji đi la Džanova  – Vlaška kola iz Dušanovca  – Vlach folk dances from Dušanovac” donisi 13 izvornih kola karakteristična za selo Dušanovac sa kojima je tamošnji folklorni ansambl svojevremeno  nastupao na raznim takmičenjima i gostovanjima.

“Prošle godine je promovisan kompakt disk sa kolima iz Prahova, ove sa kolima iz Dušanovca. Zanimljivo je da su čak osam kola, na oba kompakt diska, istovetna i isto se igraju u oba sela, samo su pet različita. Dušanovac je 1953. pobedio na Smotri folklora. Izvestio je o tome i list “Krajina” koji je čak i imao dopisnika u ovom selu. Interesantno je da je Dušanovac školu imao 1846. a Prahovo 1880.  U Prahovu je u jednom trenutku bilo 147 pismenih muškaraca i tri žene, a svi su obrazovanje sticali upravo u Dušanovcu”, kaže Velimir Miki Trailović, vrsni poznavalac tradicije i folklornih igara.

Foto: Bojan Petrović

Кompakt disku je pridodata knjižica “Muzičko i kulturno nasleđe Dušanovca, i to je kratak istorijat razvoja  kulturnog i muzičkog stvaralaštva Dušanovca”, napisana trojezično, na vlaškom, srpskom i engleskom jeziku, sa crno-belim fotografijama starih muzičara i sa nastupa КUD-a. Uz svako kolo je dat i opis o njegovom poreklu i načinu igranja. Autor teksta je Dušanovčanin Dušan Dimić.

Prusutnima se obratio i Darko Ćirišanović, sekretar Skupštine opštine Negotin i meštanin Dušanovca.

Javor Tufarević i Vlasta Danilović; Foto: Bojan Petrović

U muzičkom delu promocije ovog muzičkog izdanja čiji je urednik Marija Vitas, etnomuzikolog iz Beograda, učestvovali su Javor Tufarević (harmonika) i Vlasta Danilović (bubanj), koji su, zajedno sa Jovicom Čečulovićem i snimili ova kola u Tufarevićevom Studiju “Javor” u Jabukovcu.

Večeras, 25. aprila na programu “Dana Gergine” je projekcija dokumentarnog filma “Profakuc” koji oslikava običaj božićnog maskiranja vlaške zajednice, a čiji su autori Anđelka Đermanović  i Aleksandar Repedžić, tvorci serijala “Počudište” o magičnim i magijskim svetovima etničkih grupa na Balkanu. Ovo dokumentarno ostvarenje biće prikazano u 19 časova u prostorijama Eliksir Fondacije u Negotinu.