Naslovna Kultura „Dani Gergine“: Prikazan film „Profakuc“

„Dani Gergine“: Prikazan film „Profakuc“

150
0

U  galeriji Fondacije Eliksir u okviru šestih „Dana Gergine“ prikazan je dokumentarni film „Profakuc“, čiji su autori Aleksandar Repedžić, etnolog-antropolog, kustos i Anđela Đermanović, vizuelni umetnik.

Film „Profakuc“ deo je dokumentarnog serijala „Počudište“ Aleksandra Repedžića i Anđele Đermanović o mitovima, legendama i narodnim običajima Balkana, viđen očima etnologa i umetnika.

„Božićno maskiranje u Laznici, Profakuc, jedinstven je običaj Vlaha u Homolju gde se, tokom Božića, muškarci maskiraju u demone. U filmu su prikazani i delovi proslave Božića, maskiranje, lomljene česnice. U samom običaju učestvuje celo selo ali i meštasni Selišta koji su takođe maskirani. Čitav običaj prati igra i pesma kao neizostavni element ovog običaja“, rekao je Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“.

Ovo dokumentarno ostvarenje prikazano je u okviru šestih „Dana Gergine“, manifestacije koja svojim delovanjem nastoji da pomogne u očuvanju kulturne baštine.

„Ovim festivalom su pokrivene materijalna, socijalna i duhovna kultura, a to sve zajedno čini život na ovim prostorima, kako se živelo i kako se i dalje živi. Običaj reguliše način života i mi nemamo šta da brinemo kad imamo običaj i običajno pravo, tradicionalnu kulturu. U savremenom svetu imamo drugačije obrasce ponašanja, međutim, od ovakvih tradicionalnih obrazaca ponašanja možemo da učimo kako je osloniti se na zajednicu i koliko je u svemu tome bilo zabave i lepote“, rekla je etnolog Emila Petrović, muzejski savetnik Muzeja Krajine.

Šesti “Dani Gergine” biće završeni večeras, 26. aprila izložbom „Kămaša Vlahilor –  Vlaška košulja“ iz kolekcije Milana Nikolića iz Kobišnice. Izložba će biti otvorena u 19 časova u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“.