Naslovna Kultura Dani evropske baštine: Nasleđe sa obe strane Dunava

Dani evropske baštine: Nasleđe sa obe strane Dunava

252
0

Ovogodišnja centralna manifestacija obeležavanja Dana evropske baštine, u organizaciji Biblioteke „Centar za kulturu”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, okupila je u Kladovu brojne arheologe, arhiviste, muzeologe. Jedno od predavanja održao je negotinski arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine.

Foto: Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo, Darko Popović

Centralnoj proslavi Dana evropske baštine, pored stručne javnosti prisustvovao je i Konstantinos Eliades, ambasador Kipra u Srbiji, ali i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje i Radovan Arežina, predsednik Skupštine opštine Kladovo.

Tema ovogodišnjeg Dana evropske baštine “Umetnost deljenja”, između ostalog, upućuje i na zajednički deo kulturnog i prirodnog nasleđa pograničnog područja Dunava, koje delimo i koje nas povezuje sa zemljama u okruženju.

“Biblioteka „Centar za kulturu“ u Kladovu obeležava Dane evropske baštine od 2004. godine, u saradnji sa prosvetnim ustanovama i udruženjima građana uz podršku lokalne zajednice. Cilj ove manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa”, kaže Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu.

Za goste i stručnu javnost kladovska biblioteka je predstavila neke od najznačajnijih istorijskih nasleđa sa ove i druge strane Dunava, pa su tako posetioci bili u prilici da vide prezentaciju dr Marina Juliana Neagoe iz Regionalnog muzeja „Gvozdena vrata“ iz Turn Severina o srednjevekovnoj tvrđavi Severin, kao i prezentaciju Gordana Janjića, arheologa i muzejskog savetnika Muzeja Krajine u Negotinu o arheološkim lokalitetima na Limesu od Kladova do ušća Timoka u Dunav.

“U ovom trenutku mi smo obradili pet arheoloških lokaliteta Limesa, od kojih su tri u opštini Kladovo i dva u opštini Negotin. To su Karaula u Vajugi, Glamija u Rtkovu i Egeta II u Brzoj Palanci u opštini Kladovo, kao i negotinski lokaliteti Mora Vagej u Mihajlovcu i Ćetaće u Radujevcu. Cilj je da ti lokaliteti izađu iz zemlje i budu reprezentativno predstavljeni kao najbitnije sa desne obale Dunava od Kladova do ušća Timoka u Dunav, praktično na toj rimskoj granici, na tom Limesu”, kaže arheolog i muzejski savetnik Gordan Janjić, rukovodilac projekta uređenja arheoloških nalazišta u okviru rimskog Limesa na Dunavu.

Sandra Jovanović, sekretar Društva za zaštitu i posmatranje ptica Srbije govorila je o evropskom zelenom pojasu, a otvorene su i foto-dokumentarne izložbene postavke o vodenom mostu Đerdapa, o ostrvu Ada Kale, kao i izložba Suzane Antić, etnologa i muzejskog savetnika zaječarskog Narodnog muzeja o nematerijalnom kulturnom nasleđu Dunava.

Cilj Dana evropske baštine je da se istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, pa je otud gostima iz Srbije na manifestaciji u Kladovu predstavljeno i bogatstvo folklora kroz nastup KUD “Polet”, ali i rukotvorina inspirisanih upravo tim našim nasleđem, kroz rad kladovske Misija Kreative.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.