Naslovna Kultura Dani evropske baštine: Nasleđe sa obe strane Dunava

Dani evropske baštine: Nasleđe sa obe strane Dunava

264
0

Ovogodišnja centralna manifestacija obeležavanja Dana evropske baštine, u organizaciji Biblioteke „Centar za kulturu”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, okupila je u Kladovu brojne arheologe, arhiviste, muzeologe. Jedno od predavanja održao je negotinski arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine.

Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, Darko Popović

Centralnoj proslavi Dana evropske baštine, pored stručne javnosti prisustvovao je i Konstantinos Eliades, ambasador Kipra u Srbiji, ali i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje i Radovan Arežina, predsednik Skupštine opštine Kladovo.

Tema ovogodišnjeg Dana evropske baštine “Umetnost deljenja”, između ostalog, upućuje i na zajednički deo kulturnog i prirodnog nasleđa pograničnog područja Dunava, koje delimo i koje nas povezuje sa zemljama u okruženju.

“Biblioteka „Centar za kulturu“ u Kladovu obeležava Dane evropske baštine od 2004. godine, u saradnji sa prosvetnim ustanovama i udruženjima građana uz podršku lokalne zajednice. Cilj ove manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa”, kaže Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu.

Za goste i stručnu javnost kladovska biblioteka je predstavila neke od najznačajnijih istorijskih nasleđa sa ove i druge strane Dunava, pa su tako posetioci bili u prilici da vide prezentaciju dr Marina Juliana Neagoe iz Regionalnog muzeja „Gvozdena vrata“ iz Turn Severina o srednjevekovnoj tvrđavi Severin, kao i prezentaciju Gordana Janjića, arheologa i muzejskog savetnika Muzeja Krajine u Negotinu o arheološkim lokalitetima na Limesu od Kladova do ušća Timoka u Dunav.

“U ovom trenutku mi smo obradili pet arheoloških lokaliteta Limesa, od kojih su tri u opštini Kladovo i dva u opštini Negotin. To su Karaula u Vajugi, Glamija u Rtkovu i Egeta II u Brzoj Palanci u opštini Kladovo, kao i negotinski lokaliteti Mora Vagej u Mihajlovcu i Ćetaće u Radujevcu. Cilj je da ti lokaliteti izađu iz zemlje i budu reprezentativno predstavljeni kao najbitnije sa desne obale Dunava od Kladova do ušća Timoka u Dunav, praktično na toj rimskoj granici, na tom Limesu”, kaže arheolog i muzejski savetnik Gordan Janjić, rukovodilac projekta uređenja arheoloških nalazišta u okviru rimskog Limesa na Dunavu.

Sandra Jovanović, sekretar Društva za zaštitu i posmatranje ptica Srbije govorila je o evropskom zelenom pojasu, a otvorene su i foto-dokumentarne izložbene postavke o vodenom mostu Đerdapa, o ostrvu Ada Kale, kao i izložba Suzane Antić, etnologa i muzejskog savetnika zaječarskog Narodnog muzeja o nematerijalnom kulturnom nasleđu Dunava.

Cilj Dana evropske baštine je da se istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, pa je otud gostima iz Srbije na manifestaciji u Kladovu predstavljeno i bogatstvo folklora kroz nastup KUD “Polet”, ali i rukotvorina inspirisanih upravo tim našim nasleđem, kroz rad kladovske Misija Kreative.