Naslovna Događaji “Dani dijaspore” u Urovici: Povezivanje matice i dijaspore kroz kulturnu tradiciju

“Dani dijaspore” u Urovici: Povezivanje matice i dijaspore kroz kulturnu tradiciju

252
0

U selu Urovica kod Negotina održana je tradicionalna manifestacija „Dani dijaspore“, koja je ove godine okupila brojne Urovičane koji žive i rade van granica Srbije, goste iz okolnih opština i veliki broj učesnika.

Urovica, nadaleko poznata po dobrim trubačima, kroz „Dane dijaspore“ pokazuje kako kulturna baština može da bude most između prošlosti i budućnosti, između onih koji su ostali i onih koji su otišli, ali nikada nisu zaboravili svoje korene.

Upravo su 17. “Dani dijaspore” i protekli u znaku saradnje meštana iz zavičaja i onih na privremenom radu u inostranstvu u kojem stasava već peta generacija Urovičana.

“Naši ljudi koji su već decenijama u inostranstvu ne zaboravljaju svoju maticu i svoje selo i tvrdim da je ovo jedan od najvećih i najlepših festivala u ovom delu Srbije. Svojim ste delom pokazali koliko vam znači da vaše selo napreduje i koliko vam u tuđini znači da nađete vremena i vratite se ovde, da mlađima pokažete odakle ste krenuli, ali i gde su njihovi koreni”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Manifestacija koju već 17 godina organizuju Mesna zajednica Urovica i Evropsko udruženje prijatelja Urovice uz pomoć Opštine Negotin i uspešnih privrednika iz sela, ima za cilj zbližavanje matice i dijaspore, ali i očuvanje identiteta, kulture i maternjeg jezika van granica naše domovine.

“Pokušavamo na sve moguće načine da napravimo još bolju saradnju dijaspore i meštana, da animiramo ovu decu koja dolaze iz inostranstva i učinimo im boravak lepšim i boljim nego što je u Beču i nadam se da u tome i uspevamo”, rekao je Jovica Stanojević, potpredsednik Evropskog udruženja prijatelja Urovice.

“Dane dijaspore” otvorio je melodijom „Ka la Urovica“  mladi trubač Ljubomir Handl iz Urovice, sveukupni pobednik 15. Međunarodnog festivala vlaške muzike „Gergina 2024.“

Nastup je upotpunio i talentovani saksofonista Senad Trailović, a publiku su oduševili i najmlađi Urovičani, učenici Osnovne škole „Branislav Nušić“ koreografijom vlaških igara.

U Urovici ističu da saradnja između dijaspore i meštana igra ključnu ulogu u očuvanju kulturnog identiteta i tradicije i da “Dani dijaspore” ne povezuju samo Urovičane na svim meridijanima sveta, već i ljude iz različitih krajeva, kroz međusobno razumevanje i zajedništvo.

“Kao i svaki put, u julu, selo je puno ljudi, veselo i razdragano. Potrudićemo se da održimo tradiciju i u narednom periodu, sa nekim novim idejama i akcijama, da pre svega probudimo želju za otadžbinom i selom kod mlađih generacija, da što češće i što duže borave u matici”, kaže  Dragiša Ivković, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin, odbornik iz Urovice.

Kulturno-umetnički program bio je bogat i raznovrstan, a u njemu su učestvovali čuvari narodne tradicije iz opština Negotin, Majdanpek i Svrljig.

Publika je uživala u nastupima kulturno-umetničkih društava „Floričika“ iz Jabukovca, „Voja Čurić“ iz Kobišnice, „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča, Etno grupe „Gergina“ iz Negotina, kao i folklornih ansambala iz Rudne Glave, Miroča i Svrljiga.

Tradicionalno, na smotri, izabrana je i najlepša pastirica smotre. Lentu najlepše ponela je Biljana Đorđević iz Svrljiga. Prva pratilja je Dispina Nikolić iz Urovice, a druga Anastasija Janković iz Jabukovca.