Naslovna Društvo “Dani dijaspore” u Negotinu posvećeni verskom turizmu

“Dani dijaspore” u Negotinu posvećeni verskom turizmu

275
0

Udruženje „Dijaspora istočne Srbije“ sutra će u velikoj sali Skupštine opštine organizovati svoju redovnu Skupštinu, a potom i prezentaciju turističkih potencijala opštine Negotin.

U okviru ovogodišnjih „Dana dijaspore“ koje organizuje Udruženje „Dijaspora istočne Srbije“  u petak, 13. jula u velikoj sali SO Negotin sa početkom u 12 sati i 30 minuta biće organizovana prezentacija turističkih potencijala opštine Negotin.

Tema ovogodišnjih susreta matice i dijaspore je verski turizam, pa će tako, na ovoj prezentaciji, biti reči o ulozi dijaspore u razvoju matice Srbije na primeru Uprave za dijasporu pri MIP i Opštine Lopare, o ekologiji, bezbednosti građana i sigurnosti imovine, ali i investicijama u rodni kraj sa konkretnom ponudom projekata (Lokalna samouprava i PKS Zaječar).

Na “Danima dijaspore”  razgovaraće se i o mogućnostima otvaranja Kancelarije za dijasporu, o prevazilaženju problema na carini za donacije iz dijaspore, a Udruženje “Dijaspora istočne Srbije” promovisaće i Pokret “Rodoljubi otadžbine i dijaspore – ROD”, za koje ističu da su nestranački i neprofitabilni.

Pored ovih aktivnosti, za petak, 13. jul organizatori najavljuju i svoje prisustvo na osveštanju fresaka u manastirskoj crkvi u Vratni, sa početkom u 8 sati i 30 minuta, ali i svečanu skupštinu Udruženja u 12 časova u velikoj sali SO Negotin, a u subotu, 14. jula izlet za goste i članove Udruženja na Rogljevske pivnice i posetu vinariji Dragana Radulovića u Crnomasnici.

“Dani dijaspore” biće zaokruženi prestavom „Neću kući“ pozorišta iz Resavice autor Miodrag Lukić u režiji Veroljuba Jeftića u 19 sati i 30 minuta u Domu kulture.