Naslovna Društvo „Dani ćirilice 2019“ okupiće i ove godine decu, čuvare srpske kulturne baštine

„Dani ćirilice 2019“ okupiće i ove godine decu, čuvare srpske kulturne baštine

267
0

Dečiji sabor „Dani ćirilice“ svake godine okuplja decu i mlade koji kroz kaligrafski rad, inicijale, vez, ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji čuvaju bogato srspko nasleđe.

Kada je 2002. godine u Bavaništu pokrenut Dečiji sabor „Dani ćirilice“ želja organizatora je bila da se doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme, igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere.

Aktivni učesnici u saborovanju su učenici i naše opštine koji su  svake godine  nagrađivani. Ove godine pet učenica primiće nagrade u subotu 25. maja u 12 sati na 17. Dečijem saboru „Dani ćirilice 2019“.

U kategoriji razredne nastave Marini Gavrilović, učenici trećeg razreda Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice biće uručena druga, a Lauri Savić, takođe učenici  trećeg razreda iz Osnovne škole „Vera Radosavljević“  treća nagrada u kategoriji veza.

Nagrade će biti uručene i učenicima starijih razreda i to druga u kategoriji kaligrafije Lani Mikić, učenici šestog razreda Osnovne škole „Pavle Ilić Veljko“ iz Prahova.

Drugu nagradu primiće i Marija Milosavljević, učenica sedmog razreda  Osnovne škole „Vera Radosavljević“ za ilustraciju. Iz iste škole je i Kristina Burkić, učenica petog razreda koja je osvojila treću nagradu u disciplini inicijala.

Pohvalu za trud dobiće i predškolci iz Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice.

Čestitamo učenicima i mentorima: Danieli Pejčić, Mariji Đenovljanović, Dragani Gavriljuk Katić, Sanji Radosavljević i Vladimirki Jović.