Naslovna Kultura Događaji Danas u Negotinu počinju 54. „Mokranjčevi dani“

Danas u Negotinu počinju 54. „Mokranjčevi dani“

451
0

U Negotinu će danas u čast rodonačelnika srpske muzike, kompozitora Stevanu Stojanoviću Mokranjcu,  po 54. put biti otvoren festival  „Mokranjčevi dani“.

Čast da bude besednik Festivala po kome se prepoznaje muzička scena Srbije, ove godine pripala je maestru Bojanu Suđiću, istaknutom  srpskom dirigentu,  umetničkom direktoru Muzičke produkcije RTS i dirigentu  Simfonijskog orkestra  i Hora RTS.

Festival će u 17 časova u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, nakon pozdravne reči Vladimira Veličkovića, predsednika opštine Negotin, otvoriti, kako se očekuje, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

“Uvažavajući tradiciju i značaj festivala „Mokranjčevi dani“ programski koncept 54. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije”, navodi selektorka Festivala, profesor dr Sonja Marinković.

U galeriji Doma kulture u 18 časova biće otvorena izložba grafika „Otisak vremena“ moderne galerije „Likovni susret“ iz Subotice.

Već od 19 časova publika će biti u prilici da čuje ovogodišnje učesnike „Natpevavanja“, krune negotinskog festivala čiji je jedan od najvažnijih zadataka upravo negovanje horskog stvaralaštva.

U sali doma kulture nastupiće, tom prilikom, svetski poznati horski ansambli: „Korikos“ sa dirigentom Alekom Galambosom, jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala  u Njujorku koji je svoju reputaciju stekao nastupima u prestižnim dvoranama, Karnegi holu i Linkoln centru, zatim hor „Devana“ iz Amsterdama u Holandiji, posebno formiran zbog učešća na festivalu „Mokranjčevi dani 2019“, koji će tek nakon Festivala u Negotinu pod dirigentskom palicom Julije Šćepanović nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu, Hor KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice (dirigenti Ilija Dapčević i Zoja Đurović), ansambl sa tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama.

Na “Natpevavanju horova” u Negotinu nastupiće i Gradski mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja u Severnoj Makedoniji, (dirigent Jasmina Đorđeska), sledbenik prvog gradskog hora u Skoplju, formiranog daleke 1907. godine, zatim Kamerni hor “Lavirint” iz Zaječara, koji pod upravom Željke Aleksić neguje vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha, a ostvario je do sada veliki broj javnih nastupa i koncerata u našoj zemlji i inostranstvu i Gradski mešoviti hor „Abrašević“ iz Valjeva  (dirigent Dragan Vasiljević), koji ove godine slavi 114 godina postojanja i rada.