Naslovna Društvo Danas su Sveti Vrači

Danas su Sveti Vrači

193
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećem svetiteljima Kozmi i Damjanu, u narodu poznatiji kao Vrači ili Vračevi.

Sveti Kozma i Damjan; wikipedia

Sveti Kozma i Damjan se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Predanje kaže da su vaspitani u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine. Pomagali su i lečili ljude ne tražeći ništa zauzvrat pa su u narodu poznati i kao sveti Besrebrenici.

Sveti Vrali se obeležavaju uvek 14. novembra, a u crkvenom kalendaru praznik nije upisan crvenim slovom i nije obavezan post. Prema kanonu Srpske pravoslavne crkve, svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao Sveti Vrači, slave se dva puta godišnje, 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra na dan Damjanove smrti.

Na ikonama i freskama su predstavljeni u srednjovekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji.

Osim u hramovima i crkvama Srpske pravoslavne crkve i domovima građana, ovaj praznik se obeležava u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama jer se ovi sveci smatraju zaštitnicima lekarske profesije.