Naslovna Društvo Danas su Cveti

Danas su Cveti

284
0

Vernici Srpske pravoslavne crkve, arhijerejskog namesništva negotinskog, proslavili su danas Cveti, a juče Vaskrsenje pravednog Lazara, Vrbicu. Bogat i sadržajan program pripremili su učenici negotinskih osnovnih škola.

Srpska pravoslavna crkva u poslednju nedelju pred Uskrs slavi svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim.

Praznik Cveti ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.

Hor „Vivak“ pod upravom Dragane Marinović Simonović

Praznuje se u spomen na dan kada je Isus Hristos, praćen svojim učenicima i narodom, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim.

Narod u Jerusalimu ga je dočekao sa palminim grančicama u ruci, neki su rezali grančice od drveta i bacali na put, drugi su bacali svoje haljine. Na Maslinskoj gori pozdravili su ga klicanjem: “Osana Sinu Davidovom! Blagosloven koji ide u ime Gospodnje, car Izrailjev!”

Etno grupa „Klasje“ pod upravom Dušice Đurđić

Cveti su jedan od najradosnijih praznika. Praznuju se u svim hrišćanskim zemljama, s tim što se u nekim u crkvu unose palmine grane, u drugim šimšir, tisa, grančice vrbe ili masline.

U Srbiji se ovaj praznik obeležava i u spomen na Cveti 1815. kada je Miloš Obrenović u Takovu podigao Drugi srpski ustanak.

Učenici Osnovne škole „Branko Radičević“ sa veroučiteljicom Marijom Dumitrašković

Negotinci su sinoć proslavljajući Lazarevu subotu, Vrbicu, Cveti najavili tradicionalnim litijskim ophodom oko hrama Svete Trojice.

Na radost svih prisutnih, a negotinska saborna crkva je bila puna vernika vernika, učenici veronauke tri gradske škole, “Branko Radičević”, “Vuk Karadžić” i Umetničke škole “Stevan Mokranjac” priredili su sadržajan i prigodan umetnički program u slavu Gospoda.

Recitatori nižih razreda Osnovne škole “Branko Radičević” izveli su nekoliko recitala posvećena predstojećem Vaskrsu. Proslavu Vrbice, najradosnijeg dečjeg praznika, zaokružili su svojim nastupima Etno grupa “Klasje” pod upravom Dušice Đurđić i Hor “Vivak” koji vodi Dragana Marinović Simonović.