Naslovna Društvo Danas su Cveti, praznik kojim obeležavamo ulazak Hrista u Jerusalim

Danas su Cveti, praznik kojim obeležavamo ulazak Hrista u Jerusalim

249
0

Srpska pravoslavna crkva i verinici danas obeležavaju poslednju nedelju pred početak Isusovog stradanja, smrti i vaskrsenja. Praznik Cveti je sećanje na ulazak Hristov u Jerusalim.

Ulazak Hrista u Jerusalim; Foto: Srpska pravoslavna crkva

Isus je jašući na magarcu dočekan od naroda kao car, a pred njega su ljudi prostrli svoje haljine i grančice drveća. Praznik je ustanovljen još od najranijeg hrišćanstva a svečano se proslavlja od trećeg veka nove ere.

U nekim prošlim  vremenima običaj u Srba je bio da se na današnji dan šeta okićen cvećem. Momci su pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet je imao poseban značaj pa su one znale namere i osećanja svojih udvarača. Tako je drenova grana nosila poruku zdravlja i snage, ljubičica privlačnosti, vrbova grana naprednost i uspešnost, a ruža poruku devojci da bude rumena i sveža.

Cveti su praznik radosti i okupljanje najbližih. U kalendaru je upisan crvenim slovom pa se ne bi trebalo baviti kućevnim poslovima a valja se izgovoriti molitva za zdravlje i sreću najbližih.

U Srbiji su Cveti i narodni praznik. Na Cvetnu nedelju vojvoda Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, 1815. godine u Takovu je otpočeo borbu protiv turske vlasti.