Naslovna Društvo Danas su Cveti po julijanskom i Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Danas su Cveti po julijanskom i Uskrs po gregorijanskom kalendaru

474
0

Pravoslavni vernici obeležavaju danas Cveti, praznik posvećen Hristovom ulasku u Jerusalim. Po gregorijanskom kalendaru danas je Uskrs.

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim, koga je narod dočekao mašući palminim granama.

Praznik se svetkuje uvek dan posle Lazareve subote – Vrbice, a ustanovljen je u Jerusalimu krajem četvrtog veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u ovaj sveti grad, i na poslednju nedelju njegovog života.

U Srbiji je ovaj praznik vezan i za još jedan događaj – Drugi srpski ustanak koga je u Takovu 1815. godine podigao vojvoda Miloš Obrenović.

Hrišćanski vernici koji poštuju novi, gregorijanski kalendar proslavljaju danas svoj najveći praznik – Uskrs.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je da u ovim izazovnim vremenima treba iskoristiti priliku da svako sebi postavi pitanja koja obično ne postavlja.

„Ova situacija nije data da bi nas uništila, da bi nas bacila u tragično raspoloženje, ovo je prilika da svi učimo, da se povezujemo i da imamo osećaj za dublje gledanje. Kao što se i Isus Hristos približio ljudima tako treba da se i mi približimo jedni drugima. Uskrs je veliki poziv da ne bismo nikad nikoga zatajili već da bismo uvek bili bliski ljudima i pomogli im“, rekao je Hočevar.