Naslovna Društvo Danas su Cveti po julijanskom i Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Danas su Cveti po julijanskom i Uskrs po gregorijanskom kalendaru

207
0

Pravoslavni vernici obeležavaju danas Cveti, praznik posvećen Hristovom ulasku u Jerusalim. Po gregorijanskom kalendaru danas je Uskrs.

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim, koga je narod dočekao mašući palminim granama.

Praznik se svetkuje uvek dan posle Lazareve subote – Vrbice, a ustanovljen je u Jerusalimu krajem četvrtog veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u ovaj sveti grad, i na poslednju nedelju njegovog života.

U Srbiji je ovaj praznik vezan i za još jedan događaj – Drugi srpski ustanak koga je u Takovu 1815. godine podigao vojvoda Miloš Obrenović.

Hrišćanski vernici koji poštuju novi, gregorijanski kalendar proslavljaju danas svoj najveći praznik – Uskrs.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je da u ovim izazovnim vremenima treba iskoristiti priliku da svako sebi postavi pitanja koja obično ne postavlja.

„Ova situacija nije data da bi nas uništila, da bi nas bacila u tragično raspoloženje, ovo je prilika da svi učimo, da se povezujemo i da imamo osećaj za dublje gledanje. Kao što se i Isus Hristos približio ljudima tako treba da se i mi približimo jedni drugima. Uskrs je veliki poziv da ne bismo nikad nikoga zatajili već da bismo uvek bili bliski ljudima i pomogli im“, rekao je Hočevar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.