Naslovna Društvo Danas slavimo Veliku Gospojinu praznik posvećen Uspenju Presvete Bogorodice

Danas slavimo Veliku Gospojinu praznik posvećen Uspenju Presvete Bogorodice

202
0

Praznik posvećen Uspenju Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika i čuva uspomenu na smrt Bogorodice. Danas se završava i dvonedeljni post za pravoslavne hrišćane.

Narodno predanje nam kaže da je Bogorodica živela oko 60 godina u Jerusalimu među apostolima i prvim hrišćanima, bila je svedok mnogih slavnih događaja nakon smrti svoga sina čiju je misiju nastavila tokom svog života.

U susret ovom velikom hrišćanskom prazniku, pravoslavni hrišćani su bili u dvonedeljnom postu. Današnje pričešće u pravoslavnim hramovima  je posebno važno za žene jer se smatra da je  praznik posvećen ženama i majkama.

Poznavaoci lekovitog bilja kažu da je danas najbolje ubrati trave koje leče bolesti. Branje biljaka koje služe za pripremu čajeva i melema treba brati između dva velika praznika, Velike i Male Gospojine.

U prošlim vremenima na današnji dan su na saborima i vašarima, u portama manastira ugovarane svadbe jer se smatralo da će praznik mladencima doneti srećan brak i brojno potomstvo.