Naslovna Društvo Danas slavimo Svetu Petku, zaštitnicu žena

Danas slavimo Svetu Petku, zaštitnicu žena

204
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – u narodu poznat kao Sveta Petka.

Sveta Petka, jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere, rođena je u Epivatu, u Maloj Aziji, a živela je krajem 10. i početkom 11. veka, pre podele hrišćanstva. Kako je poticala iz pobožne i imućne porodice, nakon smrti roditelja zamonašila se u crkvi Svete Sofije u Carigradu, gde je dobila ime Paraskeva, provodeći život u postu, molitvi i usamljeničkom životu.

Sveta Petka je veoma poštovana u našem narodu i smatra se zaštitnicom žena i svetiteljkom koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Slave je mnoge porodice a vernici joj obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Njen kult se neguje vekovima u jugoistočnoj Evropi, kako kod Srba, tako i kod Grka, Rumuna, Bugara, a poštuju je i pojedini nehrišćanski narodi na srednjem istoku.

Prve zapise o svetici, o prenosu moštiju svete Petke iz Vidina u Srbiju, ostavio je Grigorije Camblak, srednjovekovni pisac i crkveni poglavar, kijevski mitropolit i autor mnogih dela koja su ušla u staru bugarsku, srpsku i rusku književnost.

Njene čudotvorne mošti, inače, tokom vremena prenošene su više puta, u Carigrad, pa u Trnovo, pa ponovo u Carigrad, pa odatle u Beograd 1396. kada je kneginja Milica izdejstvovala da se svetiteljkine mošti preneseu u Beograd i sahrane u crkvi Ružici, na Kalemegdanu.

Carigradski patrijarh Partenije 1641.  poklonio je mošti moldavskom knezu Vasiliju Lupulu koji ih je preneo u Jaši i položio u Crkvu Sveta tri jerarha, gde su i danas.

U našoj zemlji ima oko 250 crkava posvećenih Svetoj Petki, u čijoj blizini se najčešće nalaze izvori za koje se tvrdi da su lekoviti.