Naslovna Društvo Danas slavimo Svetu Petku Trnovu

Danas slavimo Svetu Petku Trnovu

208
0

Sveta Petka Trnova je nepokretan praznik koji se uvek slavi 8. avgusta. Pravoslavna crkva i vernici se na današnji dan sećaju Prepodobne mučenice Paraskeve.

Žitije Sveta Petke, detalj, Ikona iz Pećke patrijaršije; 1719/1720.

Danas slavimo praznik posvećen Svetoj Petki Trnovoj koja je rođena u rimskoj hrišćanskoj porodici. Nakon smrti roditelja nasleđeno imanje podelila je sirotinji, a svoj mir potražila je u manastiru. Bila je verni sledbenik i propovednik Hristove vere. Zbog toga su je odveli pred cara Pija, ali ga je ona izlečila od duge i teške bolesti nakon čega je i sam prihvatio hrišćanstvo. Ipak, zbog svoje vere i propovedi zatvarana je i mučena, a zatim i pogubljena u prvoj polovini drugog veka.

I ovaj praznik posebno svetkuju žene, pa na današnji dan izbegavaju teže fizičke poslove na njivi i u kući. U davna vremena verovalo se da nikako ne treba mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo, raditi ručne radove da tokom godine ženama ne bi trnule ruke.

Iako u crkvenom kalendaru današnji praznik nije obeležen crvenim slovom, duboko je ukorenjen u narodu i svetkovan, pa se u mnogim krajinskim kućama slavi kao krsna slava.

Slavarima čestitamo današnji praznik Svetu Petku Trnovu!