Naslovna Društvo Danas slavimo Svetog Vasilija Velikog ili Mali Božić

Danas slavimo Svetog Vasilija Velikog ili Mali Božić

155
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici prvi dan julijanske Nove godine slave Vasiljevdan ili Mali Božić.

Izuzetno mudar i učen čovek, teolog, episkop iz Cezarije, Sveti Vasilije živeo je, po istorijskim predanjima, u vreme cara Konstantina. Izučavao je retoriku, filozofiju i astronomiju i bio je veliki pobornik pravoslavlja, pravedan i predan crkvi pa je zato smatran i jednim od njenih stubova. Živeo je samo 50 godina a nakon smrti proglašen je svecem.

Mnoga verovanja u narodu vezana su za današnji praznik. Jedno od njih je i da dan treba provesti u miru bez sukoba i svađe kako bi nam cela godina bila što mirnija. Današnji praznik je za ljudi u prošlosti bio jedan od značajnih za vremenske uslove koji će uticati na useve u godini koja sledi. Dobro je, govorilo se, ako današnji dan bude oblačan ili ako padne po koja pahulja snega jer će godina biti rodna.

U nekim mestima danas su se palili ostaci badnjaka a na raskrsnicama vatre što je po verovanju jačalo ulogu svetlosti i toplote. Žene za današnji praznik  mese vasilicu, poseban obredni hleb. Vasilica se priprema od kiselog lisnatog testa a može biti slana dok se slatka  preliva  medom.

Danas, na Mali Božić u kuću se ponovo unosi badnjak, dolazi položajnik a na trpezi je pečenica.

Slavarima koji danas slave Svetog Vasilija čestitamo praznik.