Naslovna Društvo Danas slavimo Svetog Trifuna

Danas slavimo Svetog Trifuna

229
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara ali i čuvara useva. Narodno verovanje kaže da danas počinje proleće jer se priroda budi.

Mnoge porodici u Srbiji, kao i vinogradari, danas slave Svetog Trifuna koji je rođen u siromašnoj i veoma pobožnoj porodici u trećem veku u Frigiji. Predanje kaže da je od malena imao isceliteljske moći a verovanje, da je posedovao dar od Boga da isceljuje bolesne.

Tako je svojim posebnim darom od Boga uspeo da izleči ćerku cara Gordijana trećeg, koja je bolovala tada od  nepoznate duševne bolesti. Za svoj uspeh biva nagrađen ali je sav novac podelio siromašnima a svoj život nastavio je u tišini i molitvi.

Pogubljen je mačem sa samo 18 godina na zahtev Decijana Trajana jer nije želeo da se odrekne Hristove vere. Sahranjen je 250. godine u Kampasadi.

U čudotvornu moć stradalnika Hristove vere Svetog Trifuna veruju posebno vinogradari koji će danas biti u svojim vinogradima i prvom rezidbom označiti početak još jedne vinske godine a zalevanjem čokota vinom simbolično će lozi povratiti snagu nakon zime. Sveštenici srpske pravoslavne crkve, uz posebnu molitvu, škropiće danas vinograde zejtinom iz kandila Svetog Trifuna i Bogojavljanske vodice.

Narodni rituali i verovanja su duboko urezani u običaje koji Srbi još uvek neguju kada su veliki praznici. Vremenske prilike i predskazanja su oduvek bila briga ratara i vinogradara. Verovanje kaže ako danas pada sneg ili kiša, godina će biti kišna i rodna, ako je pak vedro, letina neće biti valjana. Jedan od običaja koji je sačuvan do danas je zabadanje ugarka u zemlju čime na simboličan način zemljoradnici tope sneg i led.

Današnji praznik Sveti Trifun slave i gostioničari. Slavarima čestitamo a vinogradarima želimo još jednu uspešnu godinu i dobru berbu.