Naslovna Društvo Danas slavimo Svetog Stefana Prvomučenika

Danas slavimo Svetog Stefana Prvomučenika

207
0

Prvi praznik nakon Božića posvećen je arhiđakonu Stefanu Prvomučeniku. Praznik obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i vernici, a velikom broju pravoslavnih hrišćana ovo je i krsna slava.

Sveti Stefan, rođak apostola Pavla, prvi je od sedam đakona koji je stavljen u službu da pomaže sirotinju u Jerusalimu nakon rukopoloženja apostola. Zato je, Jevrejin po poreklu, Sveti Stefan i prozvan arhiđakonom.

Činio je mnoga dobra dela, pomagao siriomašnima i činio čuda koja se pominju u Svetom pismu Novog zaveta. Stradao je nakon obraćanja narodu kada je govorio o dobrim Hristovim delima.

Prvi je hrišćanin koji je stradao za Gospoda Hrista i zato je je prozvan Prvomučenik. Njegovu smrt kamenovanjem posmatrali su mnogi vernici, koji su ga tajno i sahranili na imanju kneza jevrejskog Gamalila. Mošti Svetog Stefana pronađene su 415. godine nadomak Jerusalima.

Na današnji praznik se iz kuće iznosi slama koja je prostrta na Badnji dan. Po narodnom verovanju ona ima plodotvornu moć pa je stavljana kraj voćaka, pčelinjaka, obora. U nekim selima zapadne Srbije na Stevanjdan se odlazi u voćnjake i seku se nerodna stabla, a rodna se pokrivaju slamom jer se veruje da će božićna slama štiti rod od grada.

Slavarima čestitamo današnji praznik Stevanjdan.