Naslovna Društvo Danas slavimo Svetog Nikolu

Danas slavimo Svetog Nikolu

136
0

Nikoljdan, praznik posvećen Svetom Nikoli okuplja sve Srbe za slavskom trpezom jer polovina slavi, a ona druga dolazi u goste.

Sveti Nikola, ruska ikona iz 16. veka; Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu, praznik posvećen najvećem dobročinitelju, zaštitniku putnika i pomoraca. Čudotvorac Nikolaj Mirlikijski rođen je u gradu Patara u današnjoj Turskoj kao jedinac u bogatoj i uglednoj porodici. Nakon smrti roditelja krenuo je da širi veru i milosrđe, ali o svojim dobročinstvima nije govorio. Postao je arhiepiskop mirklijski. Ljudi su mu se za pomoć obraćali još za života.

Preminuo je 19. decembra 345. godine a sahranjen je u Sabornoj crkvi Mirklijske mitropolije. Krajem 11. veka njegove mošti prenete su u manastir Svetog Jovana Preteče u Bari.

Današnji praznik posvećen je pomaganju i darivanju. U narodu je poznata izreka da danas polovina Srba slavi Svetog Nikolu a ona druga polovina ide u goste.

Sveti Nikola je praznik koji se slavi u vreme Božićnjeg posta pa je slavska trpeza obavezno posna. Slavarima čestitamo praznik!