Naslovna Društvo Danas slavimo Svetog Luku, Lučindan

Danas slavimo Svetog Luku, Lučindan

122
0

Jevanđelista, osnivač hrišćanskog ikonopisa Sveti Luka zaštitnik je lekara i farmaceuta, a mnogi pravoslavci ga obeležavaju kao krsnu slavu.

Sveti Luka, grčka ikona u Manastiru Hilandar, Sveta Gora, slikana oko 1390; Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik posvećen apostolu i  jednom od četiri jevanđelista, Svetog Luku. Lekari i farmaceuti ga smatraju svojim zaštitnikom a obeležava ga kao svoj praznik i Akademija Srpske pravoslavne crkve  za umetnost i konzervaciju.

Poreklom je iz Antiohije, bio je lekar i prijatelj apostola Pavla. Jedan je od prvih učenika Hristovih koji je širio hrišćanstvo nakon smrti apostola Pavla.Predanje nam govori da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla, koje su i bile uzor svim ostalim ikonopiscima, pa se zato smatra i osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Stradao je u 84. godini kada su ga idolopoklonici obesili o granu masline u Tebi.

Mošti Svetog Luke danas počivaju u Carigradu gde su, u 4. veku, po naređenju cara Kostancija prenete zbog svojih isceliteljskih moći.

U mnogim pravoslavnim domovima danas je svečarski dan jer se Sveti Luka, Lučindan obeležava kao kućna slava. U narodu se do danas zadržala izreka: „Sveti Luka, sneg do kuk“ jer zima kuca na vrata i za nju se valja pripremiti. Sveti Luka je bio blag po svojoj naravi i pomagao je ljudima zato se danas ne treba upuštati u svađe i rasprave.