Naslovna Društvo Danas slavimo Svetog Jovana

Danas slavimo Svetog Jovana

185
0

Danas slavimo praznik posvećen proroku i svetitelju Jovanu koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Sveti Jovan Krstitelj, detalj sa ikone; Foto: spc.rs

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju današnji dan posvećen Jovanu Preteči, rođaku Isusa Hrista koji ga je krstio na reci Jordan. Po verskom učenju Jovan je dobio naziv Preteča jer je najavljivao dolazak Hrista. Živeo je jednostavnim, astetskim životom, hraneći se darovima prirode, odeven u odeću napravljenu od kamilje dlake.

Jovan potiče iz plemena Arona, od oca Zaharija, judejskog sveštenika. Prema predanju rođen je pola godine pre Isusa Hrista i svoje detinjstvo proveo je u pobožnom domu svojih roditelja koji su na njegovo rođenje čekali godinama. Ubijen je u vreme cara Judeja koji je naredio da mu se odseče glava.

Običaj je da na današnji dan vernici u ruke uzimaju nož u znak sećanja na Jovanovo stradanje. Danas se ne jede ništa što je crvene boje, jer ona simbolizuje nevino  prolivenu svetiteljevu krv.

Na današnji dan mnoge porodice su kumovale jedan drugoj jer je Jovan smatran uzorom poštenja. Jovan je jedno od čestih imena u hrišćanstvu.

Jovanjdan je jedan od tri najčešće slavljenih praznika u Srba. Ovaj se svetitelj smatra zaštitnikom muzičara, krojača, kožara, gostioničara, Malte, Jordana kao i velikih gradova širom sveta.

Slavarima čestitamo današnji praznik.