Naslovna Društvo Danas slavimo Sveta tri jerarha

Danas slavimo Sveta tri jerarha

349
0

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Sveta tri jerarha, praznik posvećen Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom. Svoju slavu obeležio Hor Crkve Sveta Trojica i Versko dobrotvorno starateljstvo.

Foto: Ivan Karalić

Sveta tri jerarha zajednički je praznik tri vaseljenska učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Sveta tri jerarha krsna je slava i negotinskog Hora Crkve Sveta Trojica, čiji je rad obnovljen 1989. godine i koji je redovni učesnik značajnih liturgijskih službi nedeljom i praznicima, ali i svih manifestacija u gradu, svetosavskim akademijama, festivalima…

Foto: Ivan Karalić

U susret prazniku, na Večernjem bogosluženju, u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, kojim je načalstvovao episkop timočki Ilarion sa monaštvom i sveštenstvom Eparhije timočke, prerezan je slavski kolač. Domaćin je bila Vukica Božilović, a naredni kolačar je Milan Marković.

Episkop timočki Ilarion služio je i prazničnu liturgiju u staroj negotinskoj crkvi u kojoj su sva bogosluženja, s obzirom da je u Crkvi Svete Trojice u toku restauracija poda, živopisa i mobilijara. Ovom prilikom, činom protonamesnika, odlikovani su negotinski sveštenici, jereji Novak Bojanić i Vuk Jovanović.

Foto: Ivan Karalić

Svoju slavu proslavilo je Versko dobrotvorno starateljstvo, osnovano na današnji dan 2015. i u Eparhiji timočkoj uz blagoslov vladike Ilariona.

„Neka bi Gospod kao jedini Milostiv, molitvama Presvete Bogorodice i nebeskih pokrovitelja Verskog dobrotvornog starateljstva Eparhije timočke, učinio da mogućnosti za pomoć budu veće a potrebe manje“, rekao je vladika Ilarion čestitajući slavu Verskom dobrotvornom starateljstvu.

Foto: Nenad Džadžić

Sveta tri jerarha, rezanjem slavskog kolača, obeležili su i Narodni radikali Negotinske krajine.

Ovaj praznik ustanovljen je 1084. godine u Carigradu, čime je okončan veliki javni spor o važnosti svakog vaseljenskog učitelja pojedinačno. Tako je sastavljena zajednička služba i praznik Sveta tri jerarha, koji se praznuje danas, 12. februara po novom, odnosno, odnosno 30. januara po Julijanskom kalendaru.

Svaki od svetitelja ima i svoj poseban dan. Sveti Vasilije Veliki obeležava se i 1. januara, Grigorije Bogoslov 25. januara, a Jovan Zlatousti 27. januara i 13. novembra.