Naslovna Društvo Danas slavimo Sveta Petku

Danas slavimo Sveta Petku

165
0

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, Svetoj Petki, zaštitnici žena, siromašnih i bolesnih.

Žitije Sveta Petke, detalj, Ikona iz Pećke patrijaršije; 1719/1720.

Sveta Petka je rođena u 10. veku u okolini Carigrada u grčkom gradiću Epivatu. Poreklo joj je slovensko, saznajemo iz kratke biografije bugarskog patrijarha Evtimija koja je napisana skoro tri veka nakon njene smrti.

Bez roditelja je ostala rano pa je sa 19 gdoina krenula u Carigrad gde su je prihvatili rođaci. Njeno pokloničko putovanje u Svetu zemlju je počelo kada je imala već 21 godinu i tada je odlučila da se ne vraća kući već da preko reke Jordan nastavi dalje preko pustinja i oaza do pećina koje su je čuvale od razbojnika i nevremena.

Ipak, ona napušta ovakav život i vraća se u svoj rodni Epivat. Sunarodnici su u njoj prepoznali ženu koja se vratila da ih duhovno uzdigne i obogati, pa su prihvatili da brinu o njoj.

Preminula je u 11. veku kada je imala oko 70 godina. Nakon tri decenije njene mošti su prenete u lokalnu crkvu. Nakon veka i po srpska vladarka kneginja Milica  prenela je iz Trnova u Srbiju mošti Sveta Petke. Njen sin despot Stefan Lazarević 1402. godine smestio ih je u Beograd. Nakon jednog veka sultan Sulejman ih vraća za Carigrad odakle su posle sto godian  prenete u rumunski grad Jaši gde se i danas nalaze. Ovaj grad je mesto pokloničkog putovanja mnogih vernika sve do današnjih dana.

Vernici se na današnji dan svetiteljki obraćaju molitvom , a veruje se da je ona zaštitinica žena, bolesnih i siromašnih ljudi i da pomaže deci i starim osobama.

Prema narodnom verovanju Sveta Petka se vernicima javlja u snu kako bi im pružila utehu ili upozorila kada čine greške. Svetiteljka je zaštitnica mnogih krajinskih domova, slava vrednih domaćina. Slavarima čestitamo praznik.