Naslovna Društvo Danas slavimo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Savu

Danas slavimo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Savu

221
0

Srpska pravoslavna crkva i sve obrazovne ustanove u Srbiji danas obeležavaju praznik posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, učitelju, državniku.

Sveti Sava; Freska u Studenici

Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, slava je obrazovnih ustanova u Srbiji i obeležava se 27. januara čuvajući uspomenu na život, delo ali i stradanje Svetog Save.

Rođen na dvoru srpskog župana  Stefana Nemanje kao najmlađi sin, Rastko Nemanjić je dobio  izvanredno obrazovanje zajedno sa svojom braćom Stefanom i Vukanom. Ljubav prema učenju i knjizi obeležila je njegovo detinjstvo i mladost, pa je očevu nameru da upravlja Humskom oblašću odbacio i svoj život posvetio prosvećivanju svog naroda. Monašku rizu oblači na Svetoj Gori sa svojih 15 godina a tri godine kasnije prima monaški čin i ime Sava. Zajedno sa svojim ocem, koji nakon monašenja dobija ime Simeon, obnavljaju opustošeni manastir Hilandar koji je vizantisjki car Aleksije treći Srbima predao u vlasništvo. Sve do 18. veka Hilanadar je bio najveća srpska škola i rasadnik prosvete, duhovnosti i kulture.

Objedinivši u svojoj ličnosti prosvetitelja, duhovnika, državnika i učitelja, Sava se 1207. godine sa Hilanadara vraća u Srbiju sa moštima Svetog Simeona, i u manastir Studenica miri,  zbog vlasti, zavađenu braću.

Na praznik Uspenje Presvete Bogorodice 15. avgusta 1219. godine u Nikeji patrijarh Manojlo Saranten uz saglasnost cara Teodora prvog Laskarisa  hirotoniše Savu za prvog srpskog arhiepiskopa. Srpska pravoslavna crkva od tada postaje autokefalna a manastir Žiča njeno sedište.

Prilikom povratka sa pokloničkog putovanja umire u Trnovi u Bugarskoj 1235. godine. Dve godine kasnije kralj Vladislav uz najviše državno-crkvene počasti prenosi mošti svetitelja Save  u manastir  Mileševu.

Duh Svetoga Save osećao se među srpskim življem u vreme turskog ropstva. Spaljivanje njegovih mošti na lomači, 1594. godine na Vračararu, bila je odmazda Sinan paše.

Srbi su se svom svetitelju Svetom Savi  u Srbiji ali i širom svetu odužili podizanjem hramova, a među najvećima je upravo hram podignut na Vračaru, mestu na kome su spaljene njegove svete mošti.

Učenicima i prosvetnim radnicima čestitamo školsku slavu Svetog Savu!