Naslovna Društvo Danas slavimo praznik Svete Trojice

Danas slavimo praznik Svete Trojice

700
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetu Trojicu čuvajući spomen silaska Duha Svetoga na apostole. Danas je hramovna slava negotinske crkve koja nosi ime današnjeg velikog praznika.

Danas je u negotinskoj crkvi Svete Trojice povodom slave svetu arhijerejsku Liturgiju služio Episkop timočki Ilarion.

Silazak Svetog Duha na apostole odigrao se 50. dana posle Hristovog Vaskrsenja pa današnji praznik uvek pada u nedelju i nazivamo ga još i Pedesetica. Službe u pravoslavnim hramovima su svečane i uzvišene, a manastiri i crkve su na današnji dan, po tradiciji, pune vernika koji u molitvama traže oprost grehova ili lek za bolest.

Praznik hrišćani slave i kao “rođendan” crkve i nazivaju ga Trojični dan. Praznik se proslavlja se tri dana i treći je po značaju praznika u kalendaru.

Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole podovi u hramovima se pokrivaju travom, a kraj zidova prislanjaju se grane lipe dok se ikone kite cvećem. Ovaj običaj je preuzet od Jevreja koji su na praznik Pedesetica kitili svoje bogomolje i kuće travom i cvećem. Sam čin čuva uspomene na događaj kada su od Mojsija dobili deset Božijih zapovesti, ali i na vreme kada su lutali pustinjom i živeli u kolibama od lišća i granja. Vernici u hramovima danas pletu venčiće koji odnose  kućama i ostavljaju kraj ikona.

Sva tri dana praznika su upisana crvenim slovom u crkveni kalendar pa u kući ne bi trebalo raditi  teže poslove. U mnogim domovima danas gori slavska sveća i porodice Duhove slave kao krsnu slavu. Sveta Trojica je i esnafska slava trgovaca, ali i zavetna slava brojnih negotinskih sela.

Slavarima čestitamo praznik.