Naslovna Društvo Danas slavimo praznik Svete Petke

Danas slavimo praznik Svete Petke

197
0

Pravoslavni vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, Svetoj Petki. Svetiteljka je u narodu smatrana zatitnicom žena, bolesnih i siromašnih. Slavarima čestitamo današnji praznik!

U mnogim krajinskim domovima danas se slavi praznik posvećen Svetoj Petki, koja je veoma poštovana i praznovana u našem kraju.

Sveta Petka je rođena u 10. veku u Epivatu u imućnoj i pobožnoj porodici. Nakon smrti roditelja zamošila se u Crkvi Svete Sofije u Carigradu, ali je veći deo svog života provela u postu i usamljeničkom životu u pustinji.

Mošti ove svetiteljke, koja je omiljena naročito kod žena, seljene su više puta, pa su tako na molbu kneginje Milice jedno vreme boravile i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke, kraj Crkve Ružice, nalazi samo njen mali prst.

Pregršt običaja u narodu vezan je i za ovaj praznik koji najavljuje početak slavarskih dana u domovima pravoslavnih vernika. Po narodnom verovanju žene se danas ne bave kućevnim poslovima kako im tokom godine ruke ne bi trnule. Devojke ubranim jutarnjim cvećem ukrašavaju svoj dom verujući da će se tako u njega useliti sloga i mir.

Slavarima čestitamo praznik Svete Petke!