Naslovna Društvo Danas slavimo praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice

Danas slavimo praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice

480
0

Roždestvo Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, hramovna je slava stare negotinske crkve. Krajinski slavarima čestitamo praznik. Danas počinje i tradicionalni vašar najavljujući dolazak jeseni.

Dolazak na svet Presvete Bogorodice spada u red najvećih crkvenih praznika koji se obeležava u pravoslavlju. Rođena je u Nazaretu od ostarelih roditelja Joakima i Ane koji su joj dali ime Marija, što znači gospodareća. Nakon stradanja i Vaznesenja Hristovog, Marija je živela još 24 godine pomažući bolesne, sirotinju i udovice.

Rođenje Presvete Bogorodice mnogi Srbi slave kao svoju krsnu slavu, održavaju se sabori, zavetine, molitve i litije. Današnji praznik biće obeležen i u staroj negotinskoj crkvi koja nosi ime ove svetiteljke. Stefan Nemanja je Bogorodici posvetio crkvu u kompleksu studeničkog manastira, a narod  je naziva Majkom svih crkava u Srbiji.

Nekada su jesenje svadbe počinjale od Male Gospojine, a ratatri su svoje poslove započinjali upravo u ove dane. Narod je je ovaj praznik živopisno posvetio običajima vezanim za rađanje.  Verovanje, takođe, kaže da ako nas danas greje sunce, da će nas grejati i tokom jeseni ali i zime.

Na praznik Mala Gospojina održavaju se i vašari u Srbiji. Najveći su i dalje u Šapcu i Negotinu. Naš krajinski ima tradiciju najstarijeg i okuplja vašarlije više od 150 godina.

Slavarima čestitamo praznik Rođenje Presvete Bogorodice. Vašarlijama želimo dobrodošlicu u Negotin.