Naslovna Društvo Danas slavimo praznik posvećen proroku Iliji

Danas slavimo praznik posvećen proroku Iliji

199
0

Proslavljanje Svetog Ilije je duboko u tradiciji srpskog naroda. Ilija Gromovnik spada u red najpoštovanijih svetitelja.

Detalj sa freske “Gavran hrani proroka Iliju”, 13. vek, Manastir Morača

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Ilindan, praznik posvećen Svetom Iliji, u narodu prozvanom kao Ilija Gromovnik.

Ilija je živeo u devetom veku pre nove ere u Tesviti i bio je jevrejski prorok. Predanje koje je sačuvano nam govori da je njegov otac Sabah, kada se Ilija rodio, video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je i bila odlika njegovog karaktera. Dane je provodio često u pustinji u molitvama. Činio je čuda kroz koja je Jevrejima Bog pokazivao svoju pravednost. Prorokovao je mnoge događaje koji su se obistinili.

Po predanju Sveti Ilija je i dalje živ, vazneo se na nebo i čeka drugi dolazak Hrista kao njegova preteča. Praznik obeležavamo u danima velikih suša ali i vremenskih nepogoda oluja i grmljavine. Veruje se da je letnja grmljavina upravo tutnjava kola kojim se Sveti Ilija vozi po nebu u i oblacima, kako je i predstavljen na ikoni.

Danas je, vele, dobro jesti med kako bi bili zdravi i deci obraze mazati ovom slatkom namirnicom. Strogo je zabranjeno raditi teške poslove već treba odmoriti i dan posvetiti ovom svetitelju.

U narodu je poznata izreka koja se zadržala do današnjih dana:“ Posle Svetog Ilije, leto nam je milije“, jer se letnjim danima bliži kraj.

U mnogim mestima današnji praznik se slavi kao zavetina a Sveti Ilija je i slava mnogih srpskih kuća. Slavarima čestitamo!