Naslovna Društvo Danas slavimo praznik posvećen Prepodobnom Alimpiju Stolpniku

Danas slavimo praznik posvećen Prepodobnom Alimpiju Stolpniku

249
0

Poštovan i slavljen u mnogim srpskim domovima praznik posvećen Prepodobnom Alimpiju Stolpniku obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i vernici.

Zoran Tomić: Ikona Prepodobnog Alimpija Stolpnika; wikipedia

Alimpije Stolpnik je rođen u Paflagoniji oko 522. godine. Vera i služenje bogu bili su njegov životnim put. Iako je živeo u porodici koja ga je volela, a zatim služio kao đakon u crkvi u Andrijanapolju, želeo je da bude sam. Tako se i povukao u molitvi na jedno usamljeno grčko groblje. Svoje utočište našao je na jednom stubu (stolpu) na kome je proveo veći deo svog života.

Iako su ga ljudi ismejavali zbog njegovog načina života, posle izvesnog vremena počeli su da ga poštuju i od njega traže pouke, utehu, a on ih je isceljivao. Oko stuba na kome je živeo podignuta su dva manastira. U ženskom su živele njegova majka i sestra, a drugi je bio muški manastir.

Predanje kaže da je poživeo 120 godina a od njegovih moštiju sačuvana je glava koja se čuva u jednom od manastira na Svetoj Gori. Freskopisci su ga često oslikavali na zidovima manastira, a jedna od njih se nalazi i u priprati Pećke patrijašije.

Prepodobni Alimpije Stolpnik, ili Sveti Alimpije kako ga je narod prozvao, smatra se zaštitinikom stoke, a predanje kaže da se kuga među narod više ne vraća otkad ju je on pregazio.

Slavarima koji danas obeležavaju Svetog Alimpija čestitamo!