Naslovna Društvo Danas slavimo praznik Bogojavljanje

Danas slavimo praznik Bogojavljanje

866
0

Pravoslavna crkva i vernici se danas pozdravljaju rečima „Bog se javi! Vaistinu se javi!“ slaveći jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Bogojavljenje, Crkva Svete Trojice, Negotin, 2022.

Današnji praznik Bogojavljanje čuva uspomenu na događaj javljanja Svetog Duha kada je Sveti Jovan u reci Jordan krstio Isusa Hrista. Svojim krštenjem Isus je označio početak svoje propovedi.

Na ovaj praznik se u portama pravoslavnih hramova ali i na rekama osveštava voda koju vernici unose u svoje kuće i čuvaju u posebnim sudovima i koristi je sa iskrenom verom kada naiđe bolest ili neka druga nedaća.

Bogojavljanje u Radujevcu; Foto: Maja Stojanović

U svim hramovima i manastirima Eparhije timočke, arhijerejskom namesništvu negotinskom, pa i u negotinskim crkvama Svete Trojice, Rođenja Presvete Bogorodice i Manastiru Bukovo danas je posle liturgije obavljeno veliko osvećenje vodice.

Voda se osveštava i van hrama, na rekama ili drugim otvorenim mestima, na obali Dunava, kao što je to bilo i danas u Radujevcu, ali i širom Negotinske krajine, uz prisustvo verujućeg naroda.

Bogojavljenje, Mokranje; Foto: Žika Niculović

U Miloševu je jerej Marko Jokanović  u prisustvu meštana obavio veliko osvećenje vode kod glavne seoske česme, a u Mokranju je čin vodoosvećenja obavljen u porti hrama Svete Trojice.

Bogojavljenje, Miloševo

Bogojavljanska voda ima duhovna i lekovita svojstva i cele godine ostaje sveža i osvećena. Zdravi ljudi danas piju osvećenu vodu nakon jučerašnjeg posta jer se ona uzima kao Sveto pričešće.

Mnogi običaji zadržani su i do danas u susret i na sam dan Bogojavljanja. Vremenski uslovi današnjeg dana predskazuju, verovalo se, da li će godina biti rodna. Sneg i kiša najavljivali su, govorilo se, berićet. U nekim delovima Srbije zadržan je običaj plivanja za časni krst u rekama.

Od danas se pravoslavni vernici pozdravljaju rečima „Bog se javi! Vaistninu se javi!“