Naslovna Društvo Danas slavimo Petrovdan

Danas slavimo Petrovdan

226
0

Pravoslavna crkva i vernici danas slave Svete apostole Petra i Pavla, praznik u narodu ukorenjen pod imenom Petrovdan. Krajince i goste ponovo je veliki praznik okupio na tradicionalnom velikom letnjem petrovdanskom vašaru.

Današnji dan, koji je u crkvenom i običajnom kalendaru upisan crvenim slovom, smatra se granicom obeležavanja praznika kao i promena u prirodi, koje nakon njega, donose sledeće godišnje doba.

Praznik nosi ime po apostolima Petra i Pavla, propovednika Hristove vere. Sveti apostol Petar, koji je najpre nosio ime Simon, bio je ribar i prvi je pokazao svoju veru u Isusa Hrista i njegovo učenje. Svojim propovedima stvorio je neka od prvih uporišta nove vere.

Apostol Pavle je nakon farisejskog života, upoznavši Hristovo učenje, postao jedan od njegovih najvećih propovednika i teologa. Obojica su stradali od ruke cara Nerona u Rimu. Petar je bio osuđen na smrt raspećem. Smatravši sebe nedostojnim smrti Hristove  tražio je da bude razapet glavom na dole, dok je Pavlu odrubljena glava.

U narodu postoji verovanje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, Mlečni put i nebeski krst i da on čuva ključeve raja.

Jedan od običaja koji je zadržan do današnjih dana je paljenje lila koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Veruje se da buktinje lila donose zdravlje i blagostanje u domaćinstvu. Današnji praznik je vreme odmora bez fizičkog rada i odlaska u polje. U susret današnjem prazniku već su stigle prve ovogodišnje jabuke, petrovače, od kojih domaćice pripremaju ukusan letnji kolač.

Petrovdan je česta slava kod Srba ali i zavetni dan, a okuplja Krajince već decenijama i na velikom letnjem vašaru.