Naslovna Društvo Danas slavimo Nikoljdan: Slavarima čestitamo slavu

Danas slavimo Nikoljdan: Slavarima čestitamo slavu

218
0

Sveti Nikola, zaštitnik dece, učenih ljudi, trgovaca, morepolovaca i putnika jedna je od najčešćih slava u pravoslavlju. Praznik posvećen ovom velikom svetitelju obeležavaju i katolici.

Sveti Nikola, ruska ikona iz 16. veka; Wikipedia

Nikola Miriklijski, Sveti Nikola čudotvorac rođen je u gradu Patara u današnjoj Turskoj u bogatoj i uglednoj porodici. Nakon smrti roditelja, počeo je da širi veru i milosrđe, a o svojim dobročinstvima nije govorio javno. Još za života, ljudi su ga proglasili svecem jer pomagao bolesnima i nemoćnima.

Nakon kraće bolesti upokojio se 343. godine i sahranjen je u Sabornoj crkvi u Miri. Nakon turskog osvajanje Likije i straha od skrvnavljenja, mošti svetitelja, 1096. godine prebačene su u Bari u Italiji i položene u Crkve u Svetog Jovana Preteče. Nakon tri godine izgrađene je crkva u kojoj i danas počivaju mošti Svetog Nikole.

Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava Srpske pravoslavne crkve. Svetitelju je posvećeno više od 600 crkava. Bio je i ostao mnogopoštovan u pravoslavlju, ali i zaštitnik srpskih kraljeva.

U manastiru Studenica  crkvu Svetog Nikole podigao je Stefan Nemanja. U manastiru Gradac, crkvu posvećenu ovom svetitelju podigli su kralj Uroš Nemanjić i kraljica Jelena Anžujska. Među najlepše ikone u manastiru Dečani je i ona na kojoj je Sveti Nikola u odeždi arhiepiskopa i scena sa Prvog vaseljenskog sabora.

Slavska trpeza je danas obavezno posna jer je u toku Božićni post. Pred goste se iznosi riba, posni pasulj i paprike, posni kolači. Najvažnije je da se na slavskom stolu danas nađu kolač, žito, vino i sveća.

Jedan od običaja koji je zadržan i do danas je da, uoči praznika, sve lađe bacaju svoje sidro u znak poštovanja svog zaštitnika Svetog Nikole.

Danas, vele, polovina Srba slavi, a ona druga odlazi u goste. Slavarima čestitamo današnji praznik!