Naslovna Društvo Danas slavimo Nikoljdan

Danas slavimo Nikoljdan

226
0

Danas slavimo praznik posvećen Svetom Nikoli, zaštitiniku putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Sveti Nikola, ruska ikona iz 16. veka; Wikipedia

Najpraznovanijeg sveca, Svetog Nikolu, danas slavi polovina pravoslavaca u Srbiji i rasejanju. Srpska pravoslavna crkva i vernici  na jutarnjoj liturgiji spominju ovaj dan kao sećanje na stradanje Svetog Nikole Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja.

Svetog Nikolu slave svi hrišćani a najviše mu se raduju deca jer upravo njima donosi najviše radosti i poklona.

Ovaj veliki svetitelj rođen je u gradu Patara u Maloj Aziji.  Još kao dete izdvajao se svojom duhovnom posebnošću. Nakon završenih škola i želje da postane sveštenik, njegov stric, arhiepiskop, proizveo ga je u sveštenika grada Mira. Zamonašio se u manastiru Novi Sion a nakon smrti roditelja imovinu svojih roditelja podelio je sirotinji.

Predanje koje se prenosi generacijama nam govori da je Sveti Nikola, vođen glasom, počeo da širi veru Hristovu, pravdu i milosrđe. Ljudima je donosio utehu i mir. Jedan od običaja koji je zadržan i do današnjih dana jeste da deca ispred kuća ostavljaju, u oči praznika Svetog Nikole, svoje cipelice u kojima ujutru pronalaze poklone. Običaj darivanja dece je ostao i do danas naročito u domovima čiji je zaštitinik Sveti Nikola Čudotvorac.

Na slavskoj trpezi se danas nalazi pored slavske sveće, vina, žita i slavskog kolača i posna hrana jer je u toku Božićni post.

Slavarima čestitamo praznik !