Naslovna Društvo Danas slavimo najveći hrišćanski praznik – Vaskrs

Danas slavimo najveći hrišćanski praznik – Vaskrs

280
0

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Uskrs ili Vaskrs,  praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje.

pixabay.com

Proslavu ovog značajnog praznika vernici su započeli u hramovima, svetom liturgijom, a nakon višenedeljne pripreme postom, i pričešćivanjem. Upravo je vaskršnje slavlje označilo i kraj Velikog posta, najstrožeg i najdužeg, jer je  trajao sedam nedelja.

Obeležje ovog praznika su i šarena jaja. Jaje je simbol rađanja života i simbol Hristovog vaskrsenja. U crveno se farbaju, zato što je, prema predanju, crvena jaja caru Tiberiju u Rimu poklonila Marija Magdalena, donevši mu vest o vaskrsenju.

Vaskrs se proslavlja u krugu porodice, najsvečanije, uz farbana jaja i bogatu trpezu, ali i uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”.

pixabay.com

U svojoj tradicionalnoj Vaskršnjoj poslanici njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej vernicima je poručio da čuvaju „svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice”.

“U svetlim danima naše radosti mi ne zaboravljamo ljudski bol, patnje i stradanja. Ne zaboravljamo ni bolesne, stare i iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta. Sa verom i nadom molimo se da Bog obriše svaku suzu sa lica njihovih” poručio je Patrijarh srpski Irinej.