Naslovna Društvo Danas slavimo Mitrovdan

Danas slavimo Mitrovdan

151
0

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Mitrovdan, dan posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju.

Današnji praznik Mitrovdan, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom i spada u pet najčešćih slava u Srba, posvećen je antičkom komandantu Soluna Dimitriju koji je pogubljen zbog širenja hrišćanstva.

Rođen je u trećem veku u Solunu i nakon neposlušnosti caru da progoni hrišćane i javnog propovedanja hrišćanstva bačen je u tamnicu, mučen i pogubljen. Solunski hrišćani su njegovo telo tajno sahranili i nad grobom je kasnije podignuta crkva a Dimitrije je proglašen zaštitnikom Soluna.

Predanje kaže da je njegov grob odisao bosiljkom i smirnom pa je nazvan Dimitrijem Mirotočivim. Mnogi hramovi  u srednjovekovnoj Srbiji su posvećeni ovom svetitelju pa i crkva Pećke patrijašije kao i kapela u manastiru Visoki Dečani.

Narodno verovanje koje se zadržalo do danas nam govori da uoči ovog praznika, kao i Đurđevdana, treba ostati kod svoje kuće kako se tokom godine ne bi noćivalo po tuđim kućama.

Mitrovdan se zadržao i u krilatici koja datira još iz vremena hajdukovanja u Srbiji: “Mitrovdanak – hajdučki rastanak, Đurđevdan – hajdučki sastanak.

Krajinskim slavarima čestitamo praznik Mitrovdan!