Naslovna Društvo Danas slavimo Mitrovdan

Danas slavimo Mitrovdan

137
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog velikomučenika Dimitrija, praznik u narodu poznat pod nazivom Mitrovdan.

Dimitrije Solunski rođen je u trećem veku nove ere u Solunu gde je nasledio mesto svoga oca, čin vojvode sa zadatkom da progoni hrišćane. Međutim, on ih je štitio od rimskih vojnika  od čijih kopalja je i sam stradao početkom četvrtog veka.

Na mestu njegovog groba, u koji su ga tajno solunski hrišćani sahranili, podignuta je crkva. Grci su 413. godine podigli baziliku u Solunu u kojoj su se čuvale  mošti Svetog Dimitrija. Po predanju njegov grob je odisao bosiljkom i smirnom pa je zato nazvan Mirotočivim. I danas vlada verovanje da su njegove mošti lekovite, a Solunjani veruju da bdi nad gradom i da ih čuva.

Današnji praznik jedan je od najvećih u Ruskoj pravoslavnoj crkvi a svetitelj je zaštitnik Sibira. Sem Rusa, Svetog Dimitrija slave Grci, kao i Srbi koju su mu posvetili više od 120 hramova. Ovo je poseban praznik koji se obeležava u Sremskoj Mitrovici na čijem se gradskom grbu svetitelj nalazi od 1388. godine.

Mitrovdan je u epskoj pesmi označen kao hajdučki rastanak. Nekada su se na današnji dan otpuštale sluge  kojima je isticao ugovor i upošljavale nove.

Mitrovdan je bio u davna vremena i prekretnica u prognozi kakva nas zima čeka. Ako se na današnji dan zabeli pod snegom govorilo se da je Sveti Dimitrije dojahao na belom konju. Vedar dan najavljivao bi oštru zimu a oblačan toplu.

Nakon jutarnje službe u pravoslavnim hramovima i sečenja slavskog kolača u mnogim krajinskim domovima danas su na stolu sveća, žito, hleb i vino. Domaćinima čestitamo praznik.