Naslovna Društvo Danas slavimo Malu Gospojinu

Danas slavimo Malu Gospojinu

151
0

Jedan od najvećih crkvenih praznika, Mala Gospojina posvećen je rođenju Presvete Bogorodice. Današnji praznik obeleževa i stara negotinska crkva čiji su temelji stari 220 godina.

Proslavljanje rođenja Bogomajke jedan je od najvećih praznika koji pravoslavni hrišćani obeležavaju. Roditelji Presvete Bogorodice, Joakim i Ana, dugo nisu imali decu a rođenje ćerke, nakon mnogih molitvi,  je najаvio anđeo. Devojčica je dobila ime Marija što znači „gospodareća“. Kada je napуnila tri godine odvedena je u jerusalimski hram a sa sedam je počelo njeno bogosluženje.

Nakon smrti sina, Isusa Hrista i njegovog vaznesenja živela je još 24 godine lečeći bolesnike.

Ovaj praznik se posebno obeležava u Negotinu jer je naš najstariji hram, koji obeležava 220 godina od izgradnje, posvećen prazniku Mala Gospojina.

Nekada su svadbe u Srbiji počinjale da se organizuju od Male Gospojine kada je trpeza bila puna jesenjih plodova. Od danas počinju i radovi u poljoprivredi, zimsko oranje i setva.

Mnoge porodice današnji praznik proslavljaju kao svoju krsnu slavu. U Negotinu je počeo trodnevni tradicionalni veliki jesenji vašar koji još uvek okuplja vašarlije iz Krajine i okolnih mesta.